Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Θερμή υποδοχή και στο Λιτόχωρο



Άρχοντες, Κλήρος και λαός στην ενθρόνιση του Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου στο Λιτόχωρο


Με την παρουσία δύο Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών και ενός Θεοφιλεστάτου Επισκόπου πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο ενθρονιστήρια τελετή (η τρίτη κατά σειρά) του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Οι δύο προηγούμενες ήταν στην Κατερίνη και στο Αιγίνιο, έδρα του δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Στην τελετή του Λιτοχώρου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιγνάτιος (τοποτηρητής της Ι. Μητρόπολης Κίτρους κατά το προηγούμενο διάστημα μέχρι να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης) και Σύρου κ. Δωρόθεος. Επίσης, παρών ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. 

Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Κίτρους έγινε στον κεντρικό δρόμο κοντά στον Ιερό Ναού του Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή Κλήρου, τοπικών αρχών, στρατιωτικού αγήματος, της δημοτικής μπάντας, παιδιών με παραδοσιακές στολές αλλά και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου και ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος ανέβηκαν σε εξέδρα που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία προκειμένου να εκφωνήσουν λόγο. 

Αρχικά μίλησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ο οποίος καλωσόρισε τον Σεβασμιότατο. «Η άφιξή σας μας δίνει χαρά και κάνει να στρέψομε τη σκέψη μας προς τους μεγάλους Πατέρας της Εκκλησίας που με τη βαθιά τους πίστη και την ευσυνείδητη αρετή τους, τη δικαιοσύνη και την αγάπη τους τροφοδότησαν τον λαό μας με τις αιώνιες και ακατάλυτες αξίες», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: «στο πρόσωπό σας, βλέπουμε τον συνεχιστή μιας μεγάλης παραδόσεως σ’ αυτή την περιοχή. Σ’ αυτή την περιοχή όπου υπεράξιοι ποιμενάρχες υπηρέτησαν, διακόνησαν τον περιούσιο λαό με αυταπάρνηση, ταπείνωση, δικαιοσύνη και αλήθεια.» 

Η πνευματική σας ζωή, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαθανασίου, «η θεολογική σας κατάρτιση, το ακραιφνές εκκλησιαστικό ήθος, η ευρυμάθειά σας, το αναγνωρισμένο έργο σας στην Εκκλησία αποτελούν για μας τα εχέγγυα ότι θα είστε ο ακούραστος ποιμενάρχης, ο στοργικός πατέρας, ο άξιος Ιεράρχης ‘’εις τύπον και τόπον Χριστού’’». 

Ακολούθως, ο νέος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην υποδοχή που του έγινε από τότε που ήρθε στην Πιερία, ενώ κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ενθουσιώδη αισθήματά σας και παρακαλώ πάρα πολύ, όπως το είπα και σε άλλη περίπτωση, να μετατρέψετε τον ενθουσιασμό σας σε προσευχή, ώστε ο Θεός να μου δώσει τη δύναμη και τη σοφία να ποιμάνω με αγάπη και δικαιοσύνη το ποίμνιο το οποίο η Εκκλησία μού εμπιστεύθηκε. Και οπωσδήποτε το πετραχήλι και το ωμοφόριο που μου εναποθέτετε δεν είναι απλώς ένα συμβολικό δώρο, αλλά είναι η υπενθύμιση ότι στους ώμους μου ακριβώς η Εκκλησία εναπέθεσε αυτό το καθήκον, να ποιμάνω δηλαδή τον λαό του Θεού». 

Ακολούθησε ενθρονιστήρια τελετή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου κατά την οποία αφού διαβάστηκαν τα σχετικά με την εκλογή του κ. Γεωργίου ως Μητροπολίτη Κίτρους, τη χειροτονία του στον βαθμό του Επισκόπου, καθώς επίσης και τις αποφάσεις του Κράτους που αφορούν το πρόσωπό του ως Μητροπολίτη Κίτρους, οι δυο παριστάμενοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Σύρου αναφέρθηκαν στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου. 

Εκ μέρους των Ιερέων του δήμου Δίου-Ολύμπου λόγο εκφώνησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Βασιλείου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική διακονία, εκ μέρους των Κληρικών της περιοχής παρέδωσε φάκελο με 1.000 ευρώ προς τον Σεβασμιότατο κ. Γεώργιο, με σκοπό να δοθούν στο πρόγραμμα των εκκλησιαστικών συσσιτίων της Μητρόπολης. Μάλιστα, ο π. Αθανάσιος είπε ότι αυτή η κίνηση γίνεται μετά από προτροπή του Σεβασμιοτάτου να μην του δοθεί δώρο, γι αυτό και τα χρήματα αποφασίστηκε να δοθούν προς όφελος αναξιοπαθούντων συμπολιτών. 

Για δεύτερη φορά έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιότατος κ. Γεώργιος και αφού αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως που πρέπει να συνεχιστεί, ανακοίνωσε ότι διοικητικά και πνευματικά αναβαθμίζει την περιοχή του δήμου Δίου-Ολύμπου ιδρύοντας μια νέα αρχιερατική περιφέρεια με έδρα το Λιτόχωρο. Όρισε ως πρώτο Αρχιερατικό Επίτροπο τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Βασιλείου.

Πηγή: eptanews.gr

 
Developed by electro-net.gr