Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Νομοθετούν το αυτονόητο


Συμψηφισμό οφειλών και διαγραφή προστίμων για το ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ αποτελεί έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, επικροτώντας την απόφαση της κυβέρνησης

Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάννη, και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χρ.Πρωτόπαππα.

Σε δήλωση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς.

Όπως επισήμανε, μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, κάτι που πλέον θα περιορισθεί.

Ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις.

Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών».

Διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.


Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

ΕΣΕΕ: «Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ αποτελεί έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες ο Πρωθυπουργός, μετά από την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφορικά με το συμψηφισμό ΦΠΑ ανάμεσα σε ιδιώτες οφειλέτες και φορείς του Δημοσίου, έρχονται να ικανοποιήσουν ένα πάγιο και ζωτικής σημασίας αίτημα του ελληνικού εμπορίου, η εφαρμογή του οποίου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν υπάγεται σε περιορισμούς και κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς σε αρχικό στάδιο αναμένεται να ωφεληθούν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο πραγματοποιούμενο τζίρο έως 500.000 ευρώ, με προοπτική υπαγωγής μέχρι το τέλος του χρόνου στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς, επιχειρηματικών μονάδων και ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ. 

Παράλληλα, μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί και η επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής ΦΠΑ αλλά και η καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις• πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση και πασχίζουν να διασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, επιτελώντας το θεσμικό της ρόλο, θα συνεχίσει να προτείνει φορολογικές βελτιώσεις, με βασικό σημείο αναφοράς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των υιοθετούμενων μέτρων. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο οι συμψηφισμοί χρεών ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο να επεκταθούν και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και λοιποί φορείς). Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η σαφής αναφορά του Πρωθυπουργού σε «συνεπείς φορολογούμενους» οι οποίοι δεν πρέπει να τιμωρούνται από τις αδυναμίες του κράτους αλλά αντίθετα να επιβραβεύονται. 

Το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει το συμβολικό αλλά και ουσιαστικό εφαλτήριο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες

Πηγή: eptanews.gr

 
Developed by electro-net.gr