Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Washington Post: Να μειώσει η Γερμανία το χρέος της Ελλάδας όπως έγινε για την ίδια το 1953

Η εφημερίδα Washington Post, καλεί τους Γερμανούς να κοιτάξουν το δικό τους δημοσιονομικό παρελθόν ώστε να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση. Ο συντάκτης του άρθρου, με τίτλο «Για την ελληνική κρίση η Γερμανία να μάθει από το δικό της οικονομικό παρελθόν», Χάρολντ Μέισον, αναφέρει ότι θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία, στρατηγικά και οικονομικά, εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να αποκηρύξει τα χρέη της και να βγει από την Ευρωζώνη. Όπως τονίζει, μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης.

Ο δημοσιογράφος συγκρίνει τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του Αντενάουερ στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι αμφότεροι κλήθηκαν να σώσουν τη κακοδιαχείριση των χωρών τους. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείριση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και η κυβέρνηση του Αντενάουερ ως προς εκείνη του Χίτλερ. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας» γράφει ο Μέισον..

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι μολονότι η Γερμανία έχει κατανοήσει τα διδάγματα από τα λάθη που διέπραξε τον 20ό αιώνα, «δεν φαίνεται να διδάσκεται από το κόστος που ενέχει η προσκόλληση στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της οφείλεται στην απόφαση των αντιπάλων της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που επέτρεψε στη μεταπολεμική Δ. Γερμανία να διαγράψει το ήμισυ των χρεών της». 


Το άρθρο αναφέρει ότι μετά την κατάρρευση του 2008, η Γερμανία, κυρίαρχος οικονομικά χώρα της Ευρώπης, «υποχρέωσε τις χώρες της μεσογείου και κυρίως την Ελλάδα να λεηλατήσουν τις ίδιες τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους».Το άρθρο στη συνέχεια κάνει λόγο για την εμμονή της Γερμανίας, που οδήγησε την Ελλάδα στη καταστροφή.

«Η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%. Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Μόλις το 11% εξ΄αυτών δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

Ο Μέισον δεν εκπλήσσεται με την επιλογή των ψηφοφόρων της Ελλάδας να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μία νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ο συντάκτης υπενθυμίζει την συμφωνία του Λονδίνου το 1953 όπου 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στη Γερμανία της εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Γερμανίας κατά το ήμισυ. Επιπλέον συμφώνησαν ότι η αποπληρωμή του δεν θα προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές. 

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, αν οι Γερμανοί γνωρίζανε την ιστορία τους».


Πηγή: koutipandoras.gr

 
Developed by electro-net.gr