Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ρυπογόνα και πολυδάπανη


Διαχείριση απορριμμάτων από τον δήμο Κατερίνης:  Έρχεται πρόστιμο πάνω από μισό δισ. ευρώ για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης!

Από τον Γενάρη του 2014 μπήκε σε εφαρμογή νόμος που επιβάλλει σε δήμους «πρόστιμο» της τάξης των 35 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβουν στους ΧΥΤΑ χωρίς να τους έχουν περάσει από επεξεργασία.

Αλλά, ο δήμος Κατερίνης παλεύει ακόμη με τους αναχρονιστικούς μπλε κάδους του «Συστήματος», με τις επεκτάσεις του κορεσμένου ΧΥΤΑ που μολύνει ανεπανόρθωτα όλη τη γύρω περιοχή και με τους βυθιζόμενους κάδους που, από το 2008 μέχρι σήμερα, ακόμη δεν έχει καταφέρει να τους βυθίσει …

Εδώ και δυο χρόνια είναι γνωστός ο νόμος 4042 (13 Φεβρουαρίου 2012,ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, τεύχος 1ο, αρ. φύλλου 24,) που προέβλεπε την επιβολή, από 1ης Ιανουαρίου 2014, του «ειδικού τέλους ταφής» σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που διαθέτουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής με απόβλητα, όπως βιοαποδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων εστίασης, ανάμικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, μπάζα χωρίς επικίνδυνα υλικά κ.λπ., απόβλητα δηλαδή που οδηγούνται προς ταφή χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας.

Τα κονδύλια από το τέλος αυτό θα κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο του νόμου 3889/2010 (Α' 182) και θα διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων. Στόχος η δραστική μείωση του ποσοστού τα απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, έως το μηδενισμό του το 2020, χρονιά που η Ευρώπη προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της ταφής των απορριμμάτων και την κατάργηση των ΧΥΤΑ.

Το ειδικό «τέλος ταφής», που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με Οδηγίες της Ε.Ε, ορίστηκε στα 35 ευρώ ανά τόνο διατιθεμένων αποβλήτων, ποσό που αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο.

Αν πάρουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τα σημερινά ευρωπαϊκά δεδομένα, τα απόβλητα που πρέπει να φθάνουν στους ΧΥΤΑ είναι λιγότερο από το 10% του συνολικού τους όγκου, το φετινό «πρόστιμο» για το δήμο Κατερίνης δεν αποκλείεται να ξεπεράσει κατά πολύ και το μισό δισ. ευρώ!

Ο ΧΥΤΑ Κατερίνης δέχεται 25.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως, ενώ η μόνη επεξεργασία τους είναι η ανακύκλωση των μπλε κάδων, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία του «Συστήματος» (της Ελληνικής Εταιρεία Ανακύκλωσης Α.Ε, με την οποία έχει σύμβαση ο δήμος), δεν ξεπερνά τους 2.500 τόνους το χρόνο και μάλιστα για όλο το νομό.

Δηλαδή, περισσότεροι από 20.000 τόνοι σκουπιδιών (αν βγάλουμε, χαριστικά, και κανένα τόνο ακόμη από ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών) θάβονται στον ΧΥΤΑ Κατερίνης χωρίς επεξεργασία. Που σημαίνει ότι, αν στα τέλη που ήδη πληρώνουμε για την αποκομιδή τους και την ταφή τους, προσθέσουμε και το νέο «ειδικό τέλος ταφής» των 35 ευρώ ανά τόνο, τότε σίγουρα τα σκουπίδια μας αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση του δήμου Κατερίνης, αρκείται στο αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό πια σύστημα των μπλε κάδων, που γεμίζουν με λογιών-λογιών απορρίμματα, με αποτέλεσμα (όπως και η ίδια έχει παραδεχτεί) ένα μεγάλο μέρος τους να μεταφορτώνεται από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και να οδεύει προς ταφή στον ΧΥΤΑ, σχεδιάζει λύσεις βυθιζόμενων κάδων συλλογής απορριμμάτων, μιλώντας για πράσινες οικολογικές τεχνολογίες, που, όχι μόνο δεν είναι πράσινες, αλλά επιβαρύνουν και με το κόστος τους δημότες και συνεχίζει να αγνοεί παντελώς την κομποστοποίηση, την επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων, τα οποία αποτελούν και το μέγα μέρος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Κατερίνης.

ΧΥΤΑ Κατερίνης
Υγειονομική βόμβα

Υγειονομική βόμβα αποδείχθηκε ο ΧΥΤΑ Κατερίνης, που εγκαινιάστηκε επί θητείας Γιάννη Αμοιρίδη, τον Ιούλιο του 2000 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, κόστισε

1,25 δις. δραχμές, ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα του 2001, έφτασε στα όριά του το 2007 και σκόρπισε τοξικά στραγγίσματα στα γύρω χωράφια και στα ρέματα της περιοχής.

Επεκτάθηκε, επί θητείας Χιονίδη, τέλος του 2009, με κόστος 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά «με τεχνική αρτιότητα», όπως έλεγε ο δήμαρχος, έμπλεος περηφάνιας για το έργο, ο χρόνος ζωής του οποίου προβλέπονταν να λήξει σε 4 χρόνια, με δυνατότητα να φτάσει και τα διπλάσια αν ο δήμος πετύχαινε, μέσω της ανακύκλωσης, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα κατέληγαν εκεί για ταφή.

Μερικούς μήνες μετά, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης γέμισε και πάλι τον τόπο μαύρα τοξικά στραγγίσματα.

Αρχές του 2011 ο δήμος Κατερίνης καλείται από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να πληρώσει πρόστιμο 91.000 ευρώ για υπέρβαση της μέγιστης χωρητικότητας του φατνώματος υποδοχής απορριμμάτων, για ελλιπή εφαρμογή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για μη τήρηση βιβλίου παρακολούθησης ποιότητας στραγγισμάτων και πολλά άλλα. Η «πράσινη» και ευαίσθητη στα ζητήματα περιβάλλοντος διοίκηση του δήμου κατακεραυνώνει τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» που την «κάρφωσε» στους επιθεωρητές.

Το 2012, παρουσιάζεται νέα διαρροή τοξικών στραγγισμάτων, από το «τεχνικά άρτιο» έργο, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων δε λέει να μειωθεί και η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» επανέρχεται ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για τη λύση του προβλήματος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος επιμένει πως «η Κατερίνη έχει την τύχη να απολαμβάνει σοβαρών υποδομών στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων» και διαβεβαιώνει πως «η ΔΕΥΑΚ φροντίζει για την άμεση παρέμβαση και τη λύση προβλημάτων που προκαλούνται είτε από έντονα καιρικά φαινόμενα είτε από περιστασιακές δυσλειτουργίες».

Στο μεταξύ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδότησε και τις δυο φάσεις του ΧΥΤΑ Κατερίνης, θεωρεί (οδηγία 2008/98/EC) την υγειονομική ταφή ως την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων, προκρίνοντας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης. Εξ ού και η οδηγία για το «ειδικό τέλος ταφής», που είναι πια νόμος και του ελληνικού κράτους.



 
Developed by electro-net.gr