Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η οικονομική κρίση μας ντύνει με ρούχα «από δεύτερο χέρι»


Ρεπορτάζ: Ντία Μούλου

Μετά τα καταστήματα με donuts, hot dog και καφέδες σε τιμές... κόστους, που κατέκλυσαν τις γειτονιές, σειρά τώρα παίρνουν τα μαγαζιά «second hand». Μπορεί σαν ιδέα να μην είναι καινούρια, ωστόσο όσον αφορά στην Ελλάδα η οικονομική κρίση φαίνεται πως διαμόρφωσε το κατάλληλο περιβάλλον για να «ανθίσουν» τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Στα καταστήματα «second hand», που στο εξωτερικό υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, θα βρει κανείς από ρούχα και παπούτσια, μέχρι βιβλία, cd και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί. Μάλιστα, αν ψάξει καλά μπορεί να βρει ακόμη και κρυμμένους «θησαυρούς», όπως vintage αντικείμενα, συσκευές και ενδύματα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν απευθύνονται μόνο σε οικονομικά αδύναμους πελάτες, αλλά σε όλα τα βαλάντια. Από τους φοιτητές που θέλουν να ψωνίσουν οικονομικά μέχρι αυτούς που αγαπούν τα vintage ρούχα και τους συλλέκτες παλαιών αντικειμένων.

Η πολιτική στα «second hand» καταστήματα ποικίλει. Σε άλλα μπορεί κανείς μόνο να αγοράσει, ενώ σε άλλα μπορεί να πουλήσει και τα δικά του ρούχα ή αντικείμενα. Άλλα πάλι διαθέτουν επώνυμα είδη γνωστών οίκων μόδας, σε σχετικά χαμηλές τιμές. Υπάρχουν βέβαια και εκείνα που πωλούν ρούχα «με το κιλό», τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος.

Το ελληνικό καταναλωτικό κοινό πάντως δεν είναι ακόμα «εκπαιδευμένο» σε αυτό το «φαινόμενο» και αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές, όταν μιλάμε για μεταχειρισμένα ρούχα, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούνταν «φθηνιάρικη» λύση. Παρόλα αυτά, με την ύφεση να βαθαίνει και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να συρρικνώνεται, ίσως ήρθαν για να μείνουν.


«Παρεξηγημένα» τα second hand μαγαζιά

«Τα μαγαζιά αυτά είναι παρεξηγημένα», λέει στο newpost.gr ο Μ.Κ., ιδιοκτήτης καταστήματος stock και second hand ενδυμάτων στο Γαλάτσι, ο οποίος ελέω κρίσης αποφάσισε να κάνει αυτό το επιχειρηματικό βήμα. 

«Αγοράζουμε καινούρια ρούχα από βιοτεχνίες που κλείνουν ή second hand από συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες παρέχουν πιστοποιήσεις», μας εξηγεί και τονίζει πως τα μεταχειρισμένα ρούχα περνούν από κλίβανο και είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία. 

Ο Μ.Κ. έχει ανοίξει το συγκεκριμένο μαγαζί εδώ και δύο μήνες και όπως δήλωσε μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πελατεία του κατά 80% είναι γυναίκες και ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Όπως σημείωσε υπάρχουν και πελάτες που εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία βρίσκονται, έρχονται για να πουλήσουν τα ρούχα τους, ωστόσο ο ίδιος δεν τα αγοράζει. 

Όσο για τις τιμές στο κατάστημα του Μ.Κ., αυτές κυμαίνονται από 1 ευρώ για τα παιδικά ρούχα και φτάνουν έως τα 15 ευρώ, με εξαίρεση τα παλτό που πωλούνται 25 ευρώ.

Πηγή: www.newpost.gr


 
Developed by electro-net.gr