Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Μια ηρωική δασκάλα στην Κατερίνη


Τη δασκάλα των Κατεχόμενων της Κύπρου Ελένη Φωκά υποδέχθηκε χθες η πόλη μας.


Επί 23 χρόνια, από το 1974 μέχρι και το 1997 δίδασκε τα εγκλωβισμένα Ελληνόπουλα στην Αγία Τριάδα της Καρπασίας. Βρέθηκε στην Πιερία ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και του Συλλόγου Κυπρίων Πιερίας «Ο Ευαγόρας». Η ηρωική δασκάλα Ελένη Φωκά ήρθε στην πόλη μας, για να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων γύρω από το ζήτημα της Κύπρου.

Ήταν η πρώτη φορά που η κ. Φωκά επισκέφθηκε την Κατερίνης και όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη νέα στέγη του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία» (του σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ), μεγάλη επιθυμία των κατοίκων των Κατεχόμενων είναι να ζήσουν ελεύθεροι στους τόπους των προγόνων τους. «Ζώντας τη βάρβαρη τουρκική κατοχή, ένιωσα ότι έπρεπε να ανταποκριθώ στο κάλεσμα που δέχθηκα. Ήρθα για να ενημερώσω και να διεκδικήσω και εγώ ως πρόσφυγας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της πατρίδας μας. Για να αρθεί το πρόβλημα πρέπει να απομακρυνθούν οι έποικοι και τα κατοχικά στρατεύματα και να επιστρέψουν οι κάτοικοι που εκδιώχθηκαν».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε. και καθηγητής του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Σταματάρης συνοδεύει την κα Φωκά στην περιοδεία αυτή, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά την Κατερίνη, θα επισκεφθούν τα Γιαννιτσά και το Μεσολόγγι. Ο κ. Σταματάρης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από την Ομοσπονδία να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη για την Κύπρο, όπου διεξάγεται ένας συνεχής αγώνας. «Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια διοργανώνουμε αδιάλειπτα πολλές εκδηλώσεις για τη στήριξη του αγώνα για απελευθέρωση. Γνωρίζοντας λοιπόν το έργο της κας Φωκά, κανονίσαμε μια σειρά από συναντήσεις με σχολεία διαφόρων περιοχών. Η ανταπόκριση τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, η κα Φωκά μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου και του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης για τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες δίδασκε και τους εξευτελισμούς και τη βαρβαρότητα που υπέστη από τις κατοχικές δυνάμεις. «Στόχος μου είναι να μεταφέρω τις εμπειρίες μου και να ζητήσω τη συμπαράσταση όλου του ελληνικού λαού» τόνισε η κα Φωκά και πρόσθεσε πως ο προβληματισμός και η ανταπόκριση των μαθητών ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και οι ερωτήσεις τους καίριες και ουσιαστικές.

Στην ενημέρωση των μαθητών παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Διονύσιος και η υπεύθυνη καινοτόμων δράσεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Μυράντα Παππά. Στο 1ο Γυμνάσιο την κα Φωκά καλωσόρισε ο υποδιευθυντής Βασίλης Αγγελής, ενώ στην εκδήλωση με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο, για την κα Φωκά μίλησαν η διευθύντρια Κατερίνα Πιτσιάβα-Διαμαντίδου και η θεολόγος Αιμιλία Ζαχαριάδου, η οποία μάλιστα είχε την τύχη να γνωρίσει την κα Φωκά και ως φοιτήτρια. «Υπήρξε η ηρωίδα των νεανικών μου χρόνων» υπογράμμισε.

Τέλος, ο σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαίου» Ανδρέας Μιχαήλ, ο οποίος συνέβαλε στην διοργάνωση των συναντήσεων με τους μαθητές, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τους μαθητές του 1ου και του 4ου Γυμνασίου ύστερα από συνεννόηση με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης και τόνισε τον αγώνα και το έργο της κας Φωκά.

Πηγή: eptanews.gr

 
Developed by electro-net.gr