Περιορισμένο όφελος από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «βλέπει» σε έκθεσή της η γερμανική Deutsche Bank, αφού θα φτάσει τα 26 δισ. ευρώ ή στο 14% του ΑΕΠ, με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Συγκεκριμένα, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 20 χρόνια (βάθος 50ετίας) του ελληνικού χρέους με παράλληλη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε όφελος 26 δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ή 14% του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι το τελευταίο θα αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι το 2018 και θα συνεχίσει να αυξάνεται στην συνέχεια με ρυθμό 4,75%, κάνοντας λόγο για κόστος αναχρηματοδότησης χωρίς παρεμβάσεις στο 5%.
Η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι τα περιθώρια βελτίωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας είναι περιορισμένα, αφού τα δάνεια του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και τα διμερή δάνεια (GLF), ύψους 52,9 δισ. ευρώ έχουν ήδη μέση ωρίμανση 30 και 17 έτη αντίστοιχα και τα επιτόκια του EFSF έχουν ήδη μειωθεί. Έτσι περαιτέρω βελτίωση των όρων δύσκολα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του λόγου χρέους/ ΑΕΠ έως το 2022, όπως είναι το κριτήριο που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα.
Μία μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 0,5% θα οδηγήσει σε ετήσιο όφελος 264,5 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να περιορίσει σημαντικά το λόγο χρέους προς ΑΕΠ, σύμφωνα με τη DB.
H Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι το να επικεντρωθεί κανείς στο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ έως το 2022 «είναι μια στενόμυαλη προσέγγιση της βιωσιμότητας του χρέους», ενώ καλύτερη μέτρηση του οφέλους αφορά στη μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους, η οποία φθάνει τα 26 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ του 2013, σε περίπτωση επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και του GLF κατά 20 χρόνια και μηδενισμού του περιθωρίου που πληρώνεται πλέον του Euribor στα δάνεια του GLF.
Βloomberg: H Ευρώπη να μην αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος
Την ίδια ώρα, την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg με κύριο άρθρο του, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το άρθρο, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν με το χρέος της χώρας για άλλη μια φορά και πιθανώς όχι την τελευταία. Καθώς, συνεχίζουν να διαπράττουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «η τρόικα, βεβαίως, εύλογα αμφιβάλλει για την αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που ζητά η τρόικα, όπως η κατάργηση των νόμων για την προστασία των επαγγελμάτων, για την στρέβλωση των τιμών και για την απόλυση μη παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων, θα ήταν ωφέλιμες για τη χώρα. Παρ' όλα αυτά η απαιτούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διενέργεια των μεταρρυθμίσεων έχει εξαντληθεί από καιρό. Η ρητή διαγραφή χρέους, ακόμη και τώρα, θα συνέβαλε στην ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν, προς το παρόν, για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά συνέπεια η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Αυτό είναι ατυχές κατά κάποιο τρόπο. Η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται την απομείωση του χρέους της και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δείξει ότι έχει λάβει τα διδάγματα από τα λάθη της».
Πηγή: www.newpost.gr