Με την έκτη, τελικά, προσπάθεια επετεύχθη η διευρυμένη πλειοψηφία των 4/5 κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων. Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ως προς την σύνθεση των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, (βγήκε ο Βασίλης Κουφόπουλος και μπήκε ο Γ. Πλειός). Με 20 θετικές ψήφους και τέσσερα "παρών" η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμφώνησε στην προτεινόμενη σύνθεση του ΕΣΡ και το όργανο συγκροτείται σε σώμα άμεσα.
Έτσι, η σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:
- Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος
- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη:
- Πόπη Διαμαντάκου,
- Βασίλης Καραποστόλης,
- Νίκος Κιάος,
- Γιώργος Πλειός,
- Δήμητρα Παπαδοπούλου,
- Λίλιαν Μήτρου,
- Γιώργος Σαριδάκης
Η άρση του αδιεξόδου είχε διαφανεί από νωρίς, με φόντο τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί «αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών» αλλά και την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο και για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη.
Η Διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι, αλλά όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, κρίθηκε αναγκαίο να μετατεθεί για μια ώρα αργότερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Σημειώνεται ότι πηγές του προέδρου της Βουλής σημείωναν νωρίτερα, ότι η σημερινή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση ΕΣΡ και δεν θα επαναληφθεί η προσπάθεια αν αποδειχθεί και σήμερα άκαρπη.
Αναλυτικά, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Νίκος Παπππάς δήλωνε ότι "Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση".
Παράλληλα, η κίνηση του Νίκου Βούτση να ρίξει στο τραπέζι το πρόσωπο που προτείνει η ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα και με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ικανοποιημένη από τη στάση Βούτση η ΝΔ
«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».
«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Δένδιας: Θετικό βήμα οι δηλώσεις Παππά
“Οι δηλώσεις του Νίκου Παππά, είναι ένα θετικό βήμα. Θα βρούμε άκρη” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγα λεπτά μετά την αναβολή κατά μιας ώρας της Διάσκεψης των Προέδρων, δείχνοντας ότι τα δεδομένα (μπορεί και να) έχουν αλλάξει.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η ΝΔ δήλωνε ότι το ζήτημα άρσης του αδιεξόδου για το ΕΣΡ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά ζητούσε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση του νόμου Παππά αλλά και για τον αριθμό 4 των τηλεοπτικών αδειών.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι πηγές από την προεδρία της Βουλής σημείωναν ότι η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων (6η κατά σειρά) για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ θα είναι και η τελευταία και πως ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπει ξανά σε αυτή την ατέρμονη, όπως αποδεικνύεται, διαδικασία κατά την οποία μάλιστα, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, ευτελίζονται και τα προτεινόμενα πρόσωπα.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου συντονιστικού οργάνου κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη το πρωί, εξετάστηκε η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην συγκρότηση του ΕΣΡ.
Από την συνεδρίαση προέκυψε ότι η ΝΔ τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ. Απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά “καπελώματα” και πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η ΝΔ, πρέπει να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα. Επίσης, να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί και να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια.
Πηγή: topontiki.gr