Την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας περί μετατροπής των συνδέσμων φιλάθλων σε Λέσχες Φίλων, ζήτησε ο Σταύρος Κοντονής από τη Super League. Το SDNA σας εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό και γιατί οι ΠΑΕ δεν θέλουν ούτε να το ακούνε!
Με την απόφασή του για αναστολή του πρωταθλήματος της Super League, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής ζήτησε από τον συνεταιρισμό να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την πάταξη της γηπεδικής βίας.
Μία από αυτές, είναι να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει ο αθλητικός Νόμος σχετικά με την κατάργηση των συνδέσμων φιλάθλων και την μετατροπή τους σε Λέσχες Φίλων ΠΑΕ.
Τι σημαίνει με λίγα λόγια αυτό; Ότι αλλάζει το νομικό καθεστώς των συνδέσμων και παύουν να λειτουργούν άναρχα και αυτόνομα. Ο σύνδεσμος φιλάθλων ουσιαστικά καταργείται και δημιουργείται στη θέση του η Λέσχη Φίλων, η οποία όμως θα συνδέεται άρρηκτα με την ΠΑΕ!
Το σημείο-κλειδί (και η ουσιαστική διαφορά με τους συνδέσμους), είναι ότι δεν θα αρκεί πλέον μια απλή αναγνώριση της Λέσχης από την ομάδα, αλλά η ομάδα θα φέρει πλήρως την ευθύνη για ό,τι έχει να κάνει με τη Λέσχη! Για παράδειγμα: αν μέλος της Λέσχης προκαλέσει επεισόδια, η ποινική ευθύνη βαραίνει (πέρα από το ίδιο το μέλος της Λέσχης) την διοίκηση της ΠΑΕ και τον πρόεδρό της!
Ένα πιο πρακτικό παράδειγμα: Η Λέσχη Φίλων της τάδε ΠΑΕ, πραγματοποιεί οργανωμένη εκδρομή στην επαρχία για αγώνα της ομάδας στην οποία ανήκει. Αν στο πλαίσιο αυτής της μετακίνησης (που πραγματοποιείται με αφορμή αγώνα της ομάδας) γίνουν επεισόδια στα οποία μετέχουν τα μέλη της Λέσχης, τότε βρίσκει τον μπελά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΕ!
Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να γίνει αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο οι πρόεδροι των ομάδων δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την εφαρμογή αυτού του Νόμου…
Το ιστορικό και η… παραίτηση Μαρινάκη!
Η κατάργηση των συνδέσμων και η μετατροπή τους σε Λέσχες Φίλων ΠΑΕ, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το Νόμο 3708 του 2008 (γνωστός και ως «Νόμος Ιωαννίδη»), τροποποιώντας τα άρθρα περί λειτουργίας συνδέσμων που περιλαμβάνονταν στη «βάση» όλων των αθλητικών νομοθετημάτων, δηλαδή στο Νόμο 2725/1999 (γνωστός και ως «Νόμος Φούρα»).
Ασφαλώς και δεν εφαρμόστηκε ποτέ…
Έτσι ήρθε ο Νόμος 4049 του 2012 (γνωστός και ως «Νόμος Γερουλάνου») να τροποποιήσει και να ενισχύσει τις εν λόγω διατάξεις περί Λεσχών.
Τον Απρίλιο του 2012, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοινώνει στο παγκόσμιο συνέδριο της θύρας 7 την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του Ολυμπιακού και να τοποθετήσει κάποιον άλλον στη θέση του. Ο λόγος; Οι ποινικές ευθύνες που προβλέπονται σε περίπτωση επεισοδίων και που απορρέουν από τον –νέο τότε- αθλητικό Νόμο Γερουλάνου.
«Ο αθλητικός νόμος είναι ένα τερατούργημα. Και προβλέπει με τρόπο παράλογο ποινικές ευθύνες για το παραμικρό στους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΑΕ. Δεν κολλάω, λοιπόν, στις τυπικότητες και δεν θέλω να ζω με την αγωνία του νόμου-τερατούργημα. Έτσι, σκέφτηκα να παραιτηθώ για τυπικούς λόγους», είχε πει χαρακτηριστικά.
Δεν χρειάστηκε βέβαια να το κάνει ποτέ, καθώς ούτε αυτή τη φορά εφαρμόστηκε ο Νόμος…
Οι προβλέψεις των διατάξεων περί Λεσχών
Το SDNA σας παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα προβλέπονται στην αθλητική νομοθεσία και αφορούν τις «Λέσχες Φίλων ΠΑΕ» και περιλαμβάνονται στο Ν.4049/2012, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Aντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις»:
Άρθρο 8: Λέσχες Φίλων ΠΑΕ
ΣΚΟΠΟΣ − ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ ΑΡΧΗ
Λέσχη Φίλων ΠΑΕ είναι η ένωση φυσικών προσώπων που αποβλέπει στη με κάθε νόμιμο τρόπο ενίσχυση ή υποστήριξη της ΠΑΕ. Οι Λέσχες οφείλουν να καλλιεργούν και να προάγουν τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του φιλάθλου πνεύματος.
Οι ΠΑΕ υποχρεούνται να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις Λέσχες και ευθύνονται εις ολόκληρον για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούν τα μέλη τους κατά τις οργανωμένες μετακινήσεις τους πριν, κατά τη
διάρκεια και μετά τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων.
Εποπτεύουσα κρατική αρχή για τις Λέσχες είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
ΜΕΛΗ − ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΛΟΥΣ
Μέλος Λέσχης μπορεί να είναι όποιος έχει μόνιμη κατοικία ή σταθερή διαμονή στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του κωλύματα (σ.σ. να μην του έχουν αποδοθεί πράξεις βίας εντός ή εκτός γηπέδων ή παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών). Η Λέσχη εκδίδει υποχρεωτικά δελτίο ταυτότητας για κάθε μέλος της, το οποίο ισχύει για ένα έτος.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Προκειμένου το αρμόδιο πρωτοδικείο να προβεί στην αναγνώριση Λέσχης ως σωματείου, απαιτείται, α) γραπτή συναίνεση της διοίκησης της ΠΑΕ, β) απόσπασμα ποινικού μητρώου των ιδρυτικών μελών από το oποίο προκύπτει ότι δεν συντρέχει κάποιο κώλυμα και, γ) υπεύθυνη δήλωση κάθε ιδρυτικού μέλους ότι δεν εκτίει ποινή που του έχει επιβληθεί.
Πρέπει να προβλέπεται σε διατάξεις του καταστατικού ότι η Λέσχη διαθέτει, α) την έγγραφη συναίνεση της ΠΑΕ, β) ότι δεν μπορεί να είναι μέλος της Λέσχης πρόσωπο στο οποίο συντρέχουν κωλύματα ή πρόσωπο που εκτίει ποινή και, γ) ότι επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις αποβολής από τη Λέσχη σε όποιο μέλος διαπράττει αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.
Κάθε Λέσχη τηρεί υποχρεωτικά Βιβλίο Μητρώου Μελών και Βιβλίo Εσόδων-Εξόδων.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Η Λέσχη μπορεί να διατηρεί κατά τόπους παραρτήματα, εφόσον: α) προβλέπεται από το καταστατικό της, β) υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. της Λέσχης, γ) έχει οριστεί υπεύθυνος λειτουργίας του παραρτήματος και έχει γνωστοποιηθεί στην οικεία αστυνομική αρχή.
ΓΡΑΦΕΙΑ
Η Λέσχη (ή τα παραρτήματά της) μπορεί να έχει γραφεία, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία χορηγείται, εφόσον προσκομισθεί σε αυτήν αντίγραφο του καταστατικού, πρόσφατο πιστοποιητικό εγγραφής της Λέσχης στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου και έχει ορισθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του γραφείου. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα του υπεύθυνου για τη λειτουργία του γραφείου και ισχύει για δύο χρόνια.
Η αστυνομική αρχή προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων Λέσχης ή άλλες δραστηριότητες ενίσχυσης ή υποστήριξης ΠΑΕ από ομάδες φυσικών προσώπων που δεν αποτελούν σωματείο, έστω κι αν ο χώρος λειτουργεί στο
όνομα τρίτου προσώπου ή την εκμετάλλευσή του έχει τρίτο πρόσωπο.
Όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παραβιάζει τη σφραγίδα που έθεσε η αστυνομική αρχή στους χώρους αυτούς, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 178 του Ποινικού
Κώδικα.
ΕΤΗΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Κάθε Λέσχη υποχρεούται μέσα στο μήνα Ιούλιο κάθε έτους να υποβάλει στη ΓΓΑ καθώς και στην οικεία ΠΑΕ:
α) επίσημο αντίγραφο του Μητρώου Μελών, β) υπεύθυνη δήλωση των νομίμων εκπροσώπων της για το εάν διαθέτει παραρτήματα, ποια είναι τα παραρτήματα αυτά και ποιος είναι ο υπεύθυνος
λειτουργίας του κάθε παραρτήματος, γ) αντίγραφο ποινικού μητρώου των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης, δ) υπεύθυνες δηλώσεις των μελών της ότι στο πρόσωπό τους δεν συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα και ότι δεν εκτίουν ποινή, ε) γραπτή ανανέωση της συναίνεσης της οικείας ΠΑΕ για τη λειτουργία της Λέσχης.
ΔΙΑΛΥΣΗ
Τη διάλυση Λέσχης μπορούν να ζητήσουν από το αρμόδιο δικαστήριο η ΠΑΕ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Λόγος διάλυσης αποτελεί ιδίως: α) η παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν άρθρο, καθώς και από τις διατάξεις σχετικά με τη διάθεση εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων και την ομαδική μετακίνηση φιλάθλων, β) η λειτουργία γραφείων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, γ) η γραπτή ανάκληση ή η μη ανανέωση της συναίνεσης της ΠΑΕ για τη λειτουργία Λέσχης.
Άρθρο 9: Ειδικές υποχρεώσεις και ευθύνες των Λεσχών Φίλων ΠΑΕ
«Οι ΠΑΕ σε περίπτωση παράνομων πράξεων βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων που τελέσθηκαν από μέλη Λέσχης φίλων τους, υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των αστυνομικών αρχών με τη γνωστοποίηση σε αυτές των στοιχείων της ταυτότητας των υπαιτίων και, αν οι πράξεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης στην οποία μετείχε η ΠΑΕ ή κατά τη διάρκεια οργανωμένης μετακίνησης για την παρακολούθηση τέτοιας εκδήλωσης, ευθύνονται με τα πρόσωπα αυτά εις ολόκληρον για τη ζημία που προξένησαν σε τρίτους. Οι ΠΑΕ έχουν, μετά την καταβολή της αποζημίωσης, δικαίωμα αναγωγής κατά των υπαιτίων».
«Εάν μέλη Λέσχης φίλων ΠΑΕ κινήθηκαν οργανωμένα και ενήργησαν πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων ή δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις της αρμόδιας αρχής κατά τη μετάβασή τους σε γήπεδο ή σε χώρο γηπέδου ή κατά την αποχώρησή τους μετά τη λήξη αθλητικής εκδήλωσης, απαγορεύεται στην ΠΑΕ να οργανώσει ομαδική μετακίνηση για
τους επόμενους αγώνες της αγωνιστικής περιόδου. Αν υπολείπονται λιγότεροι από 5 αγώνες, η ως άνω απαγόρευση εκτείνεται και για τους 5 πρώτους εκτός έδρας αγώνες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Στα μέλη της διοίκησης και στους εκπροσώπους ΠΑΕ που παραβιάζουν την πιο πάνω απαγόρευση επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών».
Πηγή: sdna.gr