Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ρωσία και Κίνα κατεβάζουν πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία


Ρωσία και Κίνα «κατεβάζουν» πολεμικά πλοία τους στην ανατολική Μεσόγειο για κοινές ναυτικές ασκήσεις κόντρα στην Τουρκία και στις μεγαλεπήβολες επιδιώξεις της. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς οι δύο μεγάλες δυνάμεις δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή και αναμένεται να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξη τους στην Κύπρο που απειλείται από την Άγκυρα. Το έχουν κάνει ήδη σε διπλωματικό επίπεδο το κάνουν τώρα και σε στρατιωτικό.

Την απόφαση για ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των Ναυτικών της Ρωσίας και της Κίνας στην ανατολική Μεσόγειο και τον Ειρηνικό τους πρώτους μήνες του 2015 ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Chang Wanquan. 

«Σκοπεύουμε να κάνουμε τις επόμενες κοινές ναυτικές ασκήσεις, πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ προγραμματίζεται και ένα τμήμα αυτών να διεξαχθεί στον Ειρηνικό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας θυμίζοντας πώς τελευταία έχει αναπτυχθεί σημαντικά η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και με άλλες κοινές ασκήσεις. 

«Έχει διαφανεί πώς η κινεζική στρατιωτική εκπαίδευση είναι στα υψηλότατα επίπεδα. Τέτοιου είδους λοιπόν εκπαιδευτικές δραστηριότητας, σαν αυτές που προγραμματίζονται είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών», τόνισε ο Σεργκέι Σοιγκού. Σημειώνεται πώς η Ρωσία προμηθεύει με σημαντικά οπλικά συστήματα την Κίνα, μεταξύ των οποίων τα μαχητικά Su-27 και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και S-300. 

Οι κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο δεν είναι καθ’ όλου τυχαίες. Ρωσία και Κίνα θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στις ΗΠΑ πώς είναι παρούσες στη συγκεκριμένο περιοχή και δεν πρόκειται να ανεχτούν παιχνίδια σε βάρος των συμφερόντων τους (π.χ. Συρία). 

Το μήνυμα έχει αποδέκτη σαφώς και την Τουρκία που θέλει να το παίξει περιφερειακή υπερδύναμη και απεργάζεται σχέδια εισβολής στη Συρία και απειλεί την Κύπρο στέλνοντας πολεμικά πλοία εντός της ΑΟΖ της διατυπώνοντας casus belli για τις έρευνες υδρογονανθράκων. 

Σημειώνεται πώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσκαλέσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Μόσχα για συνομιλίες (ένα ταξίδι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του έτους) και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η μεταστάθμευση ρωσικών πλοίων και αεροσκαφών στην Κύπρο. 

Πριν από μερικές ημέρες δε Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν δια των πρεσβευτών τους στη Λευκωσία μήνυμα στήριξης στην Κύπρο σημειώνοντας ότι μπορεί να ασκεί χωρίς εμπόδια τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι, με οδηγίες από το Κρεμλίνο, μετέφερε στην κυβέρνηση της Κύπρου τη διαβεβαίωση ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ενώ η πρεσβεία της Κίνας με ρηματική διακοίνωση της, εξέφρασε την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στη διενέργεια ερευνών. 

Φαίνεται λοιπόν πώς η Κύπρος πέραν του ότι έχει μαζί το διεθνές δίκαιο στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων τα οποία παραβιάζονται κατάφορα από την Τουρκία, αποκτά και την έμπρακτη στήριξη δύο μεγάλων δυνάμεων για να συνεχίσει τις έρευνες και της εξόρυξη των υδρογονανθράκων. 

Στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κάνουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία όταν η Άγκυρα προκαλεί συνεχώς στο Αιγαίο και έχει εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

πηγή: hellas-now.com

 
Developed by electro-net.gr