Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

5 λάθη που κάνεις και χαλάς τη γεύση του καφέ!


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον καφέ. Ή τουλάχιστον, «λένε» ότι έχουν. Τύπου: «έβλεπα Παντελίδη στο YouTube πριν γίνει γνωστός». Φράσεις όπως «ξέρω από καλό καφέ», «ξεχωρίζω τον σωστό espresso» κτλ κτλ.

Επειδή λοιπόν εγώ τους ξέρω αυτούς τους τύπους και έχω πιει πολλές φορές καφέ από τα χεράκια τους, τους εξηγώ τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη που έχω δει (και δυστυχώς γευτεί) να κάνουν!

1. Φυλάς τους κόκκους του καφέ στο ψυγείο. Όχι φίλε μου, δεν θα διατηρήσεις έτσι ανέπαφους τους κόκκους καφέ. Οι κόκκοι του καφέ χρειάζονται δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από την υγρασία του καταψύκτη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράζεις αυστηρά την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσεις τις επόμενες μία – δύο εβδομάδες.

Ο καφές φυλάσσεται στο ψυγείο μόνο αν είναι σε συσκευασία «ready-to-drink».

2. Λάθος ή βρώμικος εξοπλισμός. Ένα λάθος φίλτρο καφέ είναι ικανό να καταστρέψει τη γεύση του. Σου λέει ο άλλος «έχω τη μηχανή τάδε, είναι πάντα τέλειος ο καφές σπίτι μου». Και έχουν να της κάνουν καθαρισμό και αφαλάτωση αιώνες. Καλή φάση να συνηθίζεις τη μυρωδιά καμμένου αλουμινίου στον καφέ σου και να σχολιάζεις στην καφετέρια μετά ότι «δεν είναι όπως ο δικός μου»… Σύνηθες λάθος επίσης πως χρησιμοποιούμε ίδιου τύπου εξοπλισμό για διαφορετικά ήδη καφέ. Κάθε καφές έχει διαφορετικό εξοπλισμό.

3. Θερμοκρασία νερού. Πολύ συνηθισμένο λάθος και ένα από τα χειρότερα πιθανά για επαγγελματίες. Εκτός του ότι κινδυνεύεις να μου προκαλέσεις έγκαυμα στη γλώσσα, μόνο στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να αναδειχθεί όλη η γεύση του καφέ.

Οι 93 βαθμοί είναι ότι πρέπει. Ένα μικρό τρικ που μπορείς να κάνεις, είναι ιδανικά να χρησιμοποιήσεις βραστήρα και μετά να περιμένεις 45 δευτερόλεπτα.

4. Λάθος δοσολογία. Δεν ξέρω αν το κάνεις επειδή «θες κάτι ελαφρύ» ή απλά επειδή τσιγκουνεύεσαι τον καφέ. Η αλήθεια είναι μία. Για κάθε 250 – 300 ml καφέ, χρειάζεσαι δύο γεμάτα κουταλάκια καφέ. Και δεν είναι μόνο ο γαλλικός.

Είτε πρόκειται για φραπέ, είτε για καπουτσίνο και γενικά για οποιοδήποτε είδος καφέ, πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός με τη δοσολογία, αλλιώς το ρόφημα που έφτιαξες δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που λες ότι έφτιαξες..

5. Αποφεύγεις τον espresso επειδή θεωρείς πως είναι πιο βαρύς. Φυσικά και κάνεις λάθος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη espresso και σε μεγαλύτερες ποικιλίες γεύσης που θα σε βοηθήσουν να βγεις τι ακριβώς ταιριάζει στο γούστο, αλλά και στον οργανισμό σου!

Αυτά λοιπόν. Επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει coffee police, την επόμενη φορά που ο καφές που θα μου φτιάξουν θα έχει μία γεύση περισσότερο αερόσολας παρά ροφήματος, θα τους τρίψω αυτό το άρθρο στα μούτρα!


Πηγή: neolaia.gr

 
Developed by electro-net.gr