Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η αποτροπή εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας



Σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, για την πολιτική συμμαχιών ο κ. Τσίπρας επανέλαβε μεν τον κορμό της δήλωσης που έκανε το βράδυ των εκλογών για την ανάγκη μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας , με την διαφορά ότι σήμερα σημείωσε ότι αυτή η συμμαχία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος η άποψη υπέρ της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας με το σκεπτικό, ότι η μεγάλη πολιτική ρευστότητα περιορίζει εξ αντικειμένου τις δυνατότητες συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Ως προς τον πρώτο στόχο, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι είναι ο μόνος θεσμικός τρόπος για να προκληθούν εκλογές και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική . Παράλληλα όμως σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί η συλλογική δράση στο κόμμα , να βελτιωθεί η πολιτική λειτουργία και να τεθεί , ενδεχομένως και σε νέες βάσεις η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ως παράδειγμα αναιμικής οργάνωσης ανέφερε το γεγονός ότι υπήρχαν εκλογικά τμήματα στα οποία δεν ήταν παρόντα μέλη του κόμματος, ενώ σημείωσε και την επίσης αναιμική ανάπτυξη και δράση της νεολαίας του κόμματος. Γενικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο και την πολιτική συγκυρία και την πρώτη θέση του κόμματος στις ευρωεκλογές, ώστε να μην απωλέσει την κοινωνική και εκλογική δυναμική του όπως η ΕΔΑ που αντί να αφομοιώσει τις δυνάμεις του Κέντρου , ακολούθησε άλλη τακτική με συνέπεια να συρρικνωθεί στη συνέχεια.

Για την προγραμματική ετοιμασία ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να γίνει ένας ετήσιος απολογισμός προκειμένου να αναθεωρηθούν πτυχές του προγράμματος και να εμπλουτιστεί με νέες θέσεις. Στόχος είναι , όλα αυτά τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και προβλέπονται πυκνές πολιτικές εξελίξεις σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οι κύριοι Αλέκος Καλύβης, Κώστας Πουλάκης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος παρουσίασαν στην Πολιτική Γραμματεία το κείμενο της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή που σε γενικές γραμμές έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, σε σύντομη παρέμβασή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις σε σημεία της παρέμβασης του κ. Τσίπρα και σημείωσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα παρουσιάσει δικό της κείμενο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Λόγω των πολλών θεμάτων που τέθηκαν στην συζήτηση, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και αύριο .

Αιχμές Σοσιαλιστικής Τάσης προς την ηγεσία ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ

Αλλαγές στην πολιτική συμμαχιών, την επικοινωνιακή πολιτική και εκστρατεία για την ενημέρωση του λαού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «κείμενο συμβολής στον προβληματισμό για την παραπέρα νικηφόρα πορεία» που κατέθεσε η Σοσιαλιστική Τάση ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφεται από τους Αλέξη Μητρόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα.

Είναι το δεύτερο κατά σειρά κείμενο που γίνεται γνωστό μετά την δήλωση των «53» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κείμενα μέχρι την συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο.

Εκτίμηση της Σοσιαλιστικής Τάσης είναι ότι «το καθεστώς του Μνημονίου διεξάγει σχεδόν ανεμπόδιστα το αλλοτριωτικό για τον λαό και την κοινωνία μας πρόγραμμά του και η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Αριστερά, μέχρι τώρα, έχει αντικειμενικά ηττηθεί».

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα είναι πιο δύσκολη η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ επισημαίνεται ότι , ένα μεγάλο μέρος του λαού φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει τι πράγματι έχει συμβεί στη χώρα και προσθέτει ότι ευθύνη για τη χαμηλή «μνημονιακή συνείδηση» του λαού μας φέρει και η Αριστερά.

Η πολιτική συμμαχιών, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο πρέπει να περιλαμβάνει:

1. «Το προσκλητήριο» σε στελέχη άλλων χώρων που απεξαρτήθηκαν και πολεμούν με συνέπεια το Μνημόνιο.

2. Την αποδυνάμωση ή και απόσυρση ορισμένων παραδοσιακών μας στελεχών στον συνδικαλιστικό χώρο, τη νεολαία, τα Επιστημονικά Σωματεία, τις Αγροτικές Ενώσεις και αλλού, τα οποία αδυνατούν να βοηθήσουν στην αντιστοίχηση της κινηματικής μας επιρροής με τη διευρυμένη κοινωνική μας βάση.

3. Η πρόσκληση σε πολιτικά στελέχη που έχουν αποδεσμευτεί από τα μνημονιακά κόμματα και συμπορεύονται μαζί μας στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Όποια συνεννόηση κορυφής με τα δύο κυβερνητικά κόμματα είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση, καμιά αλληλο-ενημέρωση, καμιά συμπόρευση.

4. Η αλλαγή στην επικοινωνιακή μας συμπεριφορά.

Η Σοσιαλιστική Τάση υποστηρίζει ότι «η υπερ-έκθεση στελεχών «πρώτης γραμμής» δεν μας ωφέλησε, αλλ' απεναντίας ζημίωσε τον κοινό μας λόγο. Το ποιοι άλλωστε μπορούν να διεισδύσουν στα λαϊκά στρώματα και να επηρεάσουν τις συνειδήσεις των πολιτών, με τον δύσκολο μεν αλλά εκλαϊκευμένο και συνεπή επιστημονικό, δημοκρατικό και αριστερό λόγο, φάνηκε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών».

Αίσθηση προκαλεί η θέση περί αντικειμενικής σύμπλευσης δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούνται «δραχμική αριστερά» με ακροδεξιές παρατάξεις που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη . Το σχετικό κεφάλαιο αναφέρει τα εξής:

«Είναι κρίσιμο λάθος, συλλογικότητες και στελέχη της αποδοκιμασμένης από τον λαό «ευρωπολεμικής» ή «δραχμικής Αριστεράς» και άλλοι υποκρυπτόμενοι παράγοντες και Επιστημονικές Ενώσεις που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, να απεμπολούν τα «όπλα» των δομικών, θεσμικών και χρηματοοικονομικών συνεξαρτήσεων με τις χώρες της ΕΕ και να χαρίζουν στον ταξικό αντίπαλο, όχι μόνο το πεδίο του αγώνα, αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται από τις «χαοτικές αβεβαιότητες» του παρόντος, κυρίως στο πεδίο του ευρωσυστήματος.

Η αντικειμενική αυτή σύμπλευσή τους με τις ακροδεξιές παρατάξεις που εμφανίστηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι ΑΝΤΙδιαλεκτική και ΑΝΤΙμαρξιστική. Η Αριστερά έχει ένα διαρκές μέτωπο με αυτές τις δυνάμεις που αναδύονται από το τέλμα της κοινωνικής αμηχανίας και αβεβαιότητας, που διαβρώνει πρωτίστως την Εργατική Τάξη κάτω από τον μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, το οποίο χαράσσει η νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ και εφαρμόζει η πρόθυμη Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή υπό την κηδεμονία της Γερμανίας».

Πηγή: kathimerini.gr

 
Developed by electro-net.gr