Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Χουβαρντάς ο δήμος Κατερίνης : Χαρίζει δημοτικές εκτάσεις!


Τη δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα, στην ενορία της Αγίας Ειρήνης της Νέας Χράνης, ενός αγροτεμαχίου (που είναι δασική έκταση) έξι και κάτι στρεμμάτων (6.183 τ.μ για την ακρίβεια) έξω από την παλιά Χράνη, όπου είναι κτισμένο το παρεκκλήσι της Παναγιάς, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στην προτελευταία του συνεδρίαση.

Με το σκεπτικό «να καλυφθούν θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της εν λόγω περιοχής», που βρίσκεται εν μέσω καλλιεργούμενων εκτάσεων και σε αρκετή απόσταση από έναν έρημο, εγκαταλειμμένο λόγω κατολισθήσεων, οικισμό.

Στο απόσπασμα του πρακτικού της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου παρατίθενται και οι ενστάσεις των μειοψηφούντων συμβούλων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μηλιώτης Νίκος και Καραφουλίδης Χρήστος, ζήτησαν να δοθεί για μακροχρόνια χρήση και όχι με πλήρη κυριότητα και οι Κοκκαβίδης Γιώργος και Μάντζιος Αντώνης, δήλωσαν πως δεν προκύπτει σπουδαίος λόγος για την παραχώρηση του αγροτεμαχίου και πως θα μπορούσε να παραχωρηθεί πολύ μικρότερη έκταση.

«Θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να δοθεί ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας, έστω 1ή 2 στρέμματα, όχι όμως όλη η έκταση, η οποία δε χρειάζεται στην εκκλησία και από την άλλη δεν υπάρχει ο σπουδαίος λόγος τον οποίο απαιτεί ο νομοθέτης για την παραχώρηση της κυριότητας σε δημοτικές εκτάσεις», λέει ο Αντώνης Μάντζιος.

Η πλειοψηφία όμως των συμβούλων έκρινε πως οι θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της εν λόγω περιοχής, δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν αν η ενορία της Αγίας Ειρήνης στη Νέα Χράνη δε γινόταν ιδιοκτήτης (και με τίτλο ιδιοκτησίας στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης) του λοφίσκου των δενδρόφυτων έξι στρεμμάτων, όπου είναι κτισμένο το παλιό εκκλησάκι.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Νέας Χράνης στην εν λόγω περιοχή «κατοικούν σήμερα, μονίμως, αλεπές, ασβοί και λοιπά ζωάκια»-όπως λέει η Σταματία Μπέση-και «εκτάκτως

το Δεκαπενταύγουστο, ή για καμιά βάφτιση» και ανθρώπινα όντα, κυρίως το καλοκαίρι, γιατί το χειμώνα ο δρόμος, ο χωματόδρομος, είναι αδιάβατος από τη λάσπη.

Όπως και να ‘χει, λέει η κ. Μπέση «μέχρι σήμερα δε χρειάστηκε για την κάλυψη θρησκευτικών και λατρευτικών αναγκών των κατοίκων της εν λόγω περιοχής τίποτε παραπάνω από την αυλή του παρεκκλησίου».

Ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών» Αντώνης Μάντζιος, κατέθεσε, την περασμένη Δευτέρα, προσφυγή, εναντίον της απόφασης για τη δωρεά της έκτασης. Μάλιστα στην αναφορά του προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, κάνει λόγο και για παραπλάνηση του σώματος των δημοτικών συμβούλων, καθώς πολλοί έμειναν με την εντύπωση ότι το αίτημα αφορούσε την εκκλησία μέσα στο παλιό χωριό και όχι το παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε δασική έκταση από αιωνόβιες βελανιδιές, κάτι τι οποίο φαίνεται και στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες όπως διαβεβαίωσε τον κ. Μάντζιο η δασική υπηρεσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή, χρησιμοποιεί το νόμο που της επιτρέπει να παραχωρεί δημοτικές εκτάσεις σε φορείς, «που ασκούν κοινωφελή δραστηριότητα ή προάγουν τα τοπικά συμφέροντα».

Μόνο που, μέχρι σήμερα, οι παραχωρήσεις αφορούσαν τη χρήση, μακροχρόνια έστω, όχι όμως και την παραχώρηση της πλήρους κυριότητας.

Το 2011, η δημοτική αρχή παραχώρησε δωρεάν στην Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Χριστιανική Αγωγή» Τμήμα Κατερίνης (ΓΕΧΑ) τη χρήση, για 25 χρόνια, περίπου 4 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης, σε εντός σχεδίου περιοχή, με σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τον Αύγουστο του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει, για χρήση, στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα, δημοτική έκταση περίπου 20 τ.μ στην περιοχή «Ανάπλαση Πέλεκα» για «κατασκευή προσκυνηταρίου από ομάδα πολιτών».

Την ίδια χρονιά,δημοτική έκταση εμβαδού 295 τμ, παραχωρήθηκε στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λόφου, «για κατασκευή ναϊδρίου».

Πέρυσι, το 2013, παραχώρησε στον Σ.Φ.Κ. Πιερικού τη χρήση, για 25 χρόνια, ενός οικόπεδου 15.082 τμ, στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου.

Το 2014 ήταν η τυχερή χρονιά για το ναό της Αγίας Ειρήνης της Χράνης, αφού τη δημοτική αρχή την έπιασαν τα χουβαρνταλίκια και αποφάσισε να της δωρίσει κατά πλήρη κυριότητα έξη και κάτι στρέμματα δασικής δημοτικής έκτασης.


 
Developed by electro-net.gr