Προκλητικός εμφανίστηκε ο Άγγελος Φιλιππίδης λίγο πριν απολογηθεί για τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ. Τι είπε για τη Δικαιοσύνη (Vid)
Επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελός Φιλιππίδης, προσερχόμενος στον ανακριτή.
"Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αν χάσω, οι εισαγγελείς θα δίνουν τα δάνεια", είπε ο κ. Φιλιππίδης.
Ο Άγγελος Φιλιππίδης θα απολογηθεί με ογκώδες υπόμνημα που θα θέσει υπόψη του ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη,
Ο κ. Φιλιππίδης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αλλά και να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ώστε να μην κριθεί προφυλακιστέος.
Βαριές κατηγορίες
Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που βρίσκεται ενώπιον των δικαστικών αρχών από την περασμένη Τετάρτη, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του στους επιχειρηματίες Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα και Παναγιώτη Ευσταθίου.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, βάση του οποίου ασκήθηκαν διώξεις για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων που είχε χορηγήσει το ΤΤ, οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις για την τράπεζα και φέρεται να προκάλεσαν ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, που διενήργησε την έρευνα για το ΤΤ, στο πρώτο πόρισμα που υπέβαλε για την υπόθεση, που αφορούσε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις δανείων, έκανε εκτενή αναφορά στον απολογούμενο σήμερα επικεφαλής της Τράπεζας αποδίδοντάς του κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση:
«Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο 'Αγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».
Ο κ. Φιλιππίδης, στην απολογία του οποίου σήμερα θα παρίσταται η κ. Παπανδρέου, κρίθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς ύποπτος φυγής και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε από την αρχή σε βάρος του, όπως και σε βάρος των επιχειρηματιών πλην Λαυρεντιάδη, ένταλμα σύλληψης για τις πρώτες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, ενώ ακολούθησε και δεύτερο ένταλμα για την περίπτωση των δανείων προς επιχειρήσεις του επιχειρηματία Π. Ευσταθίου. Όπως ανέφερε στο πόρισμα της η κ. Παπανδρέου, θεωρεί τον κατηγορούμενο «ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει και λόγω των διασυνδέσεών του» αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες». Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά: «Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή».
Η στάση Φιλιππίδη για τα δάνεια και τη σύλληψη στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο 'Αγγελος Φιλιππίδης, τόσο με δηλώσεις του σε ΜΜΕ όσο και δια των συνηγόρων του, υποστηρίζει ότι η τράπεζα τήρησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για επίμαχα δάνεια και τονίζει ότι την περίοδο που χορηγήθηκαν δεν υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας των επιχειρηματιών προβάλοντας ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι δεν σκόπευε να αποφύγει τη δικαιοσύνη και προς επίρρωση της θέσης του ισχυρίζεται πως ήρθε αμέσως οικειοθελώς στην Ελλάδα αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές, ενώπιον των οποίων βρέθηκε όταν συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη πριν ένα μήνα σε εκτέλεση του πρώτου εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση των δανείων του ΤΤ έχουν απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης μέχρι στιγμής περίπου δέκα από τους πλέον των 30 κατηγορουμένους και έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, κάποιοι δε με την επιβολή χρηματικών εγγυήσεων με την πιο υψηλή αυτή που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Δημήτρης Κοντομηνά, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει ζητήσει να μειωθεί το ποσό της εγγυοδοσίας του.
Πηγή: news247.gr
Πηγή: news247.gr