Μία αποκάλυψη από το directnews.gr δημιουργεί ένα επιπλέον ηθικό θέμα για τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το HOT DOC που κυκλοφορεί, πήρε από τον τραπεζίτη Βίκτωρα Ρέστη δάνειο χωρίς προσωπικές υποθήκες, το οποίο τελικώς αποπλήρωσε ο Ρέστης.
Σύμφωνα με το directnews, ο Οικονομέας εμφανίζεται να καταθέτει ως μάρτυρας υπέρ του Ρέστη όταν αυτός μηνύει τη δημοσιογράφο Δέσποινα Μπρούσαλη για δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα επιβεβαιώθηκε. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα είναι το γεγονός, ότι καιρό μετά τις αποκαλύψεις του directnews.gr για τις εν εξελίξει έρευνες των αρμόδιων αρχών για τον Βίκτωρα Ρέστη, η εφημερίδα Έθνος είχε σε ρεπορτάζ της αναλυτικά το ίδιο ακριβώς θέμα, συμπεριλαμβάνοντας σχετικά έγγραφα στις 30/9/2012.
Στις 30 Οκτωβρίου το Έθνος επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του directnews και αναπαράγεται από όλα τα ΜΜΕ αλλά τρεις ημέρες μετά ο Γ. Οικονομέας καταθέτει πως το directnews λέει ψέματα και ο Ρέστης αλήθεια
Ωστόσο ο δημοσιογράφος του MEGA, ο οποίος κατηγορείται από την Δέσποινα Μπρούσαλη για ψευδομαρτυρία, όπως η ίδια τόνισε μέσω του Hot Doc Radio μιλώντας στον Κώστα Βαξεβανη, δεν έλαβε υπόψη του ούτε το ρεπορτάζ του Έθνους που επιβεβαίωνε το δικό της και κατέθεσε κατά της συναδέλφου του και υπέρ του Βίκτωρα Ρέστη, υπογραμμίζοντας πως είναι σίγουρος ότι ο επιχειρηματίας έχει δίκιο και δεν μπορεί να υπάρχει σχετική έρευνα σε εξέλιξη.
Οι αποκαλύψεις του Hot Doc για το δάνειο των 400.000 ευρώ με εγγυήσεις του επιχειρηματία, το οποίο τελικά ο τελευταίος αποπλήρωσε για να αποφυλακιστεί πριν από λίγες εβδομάδες, ενδεχομένως να δίνουν ορισμένες ικανοποιητικές απαντήσεις...
Ειδικότερα, ο Οικονομέας προσήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2012 στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατέθεσε ενόρκως για τη συνάδελφό του Δέσποινα Μπρούσαλη τα ακόλουθα:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιθυμείτε να δώσετε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιθυμώ να δώσω θρησκευτικό όρκο. Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτα.
Στη συνέχεια εξετάζεται ως ακολούθως:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσήλθες να καταθέσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω προ πολλών ετών τον κ. ΡΕΣΤΗ Βίκτωρα, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο μου είχε περιγράψει τα γεγονότα που ενέπλεξαν το όνομά του στα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να αμφιβάλω για τα όσα μου είπε. Συνεπώς επιβεβαιώνω ως αληθή όλα όσα αναφέρονται στις μηνύσεις το περιεχόμενο των οποίων έλαβα γνώση.
Καταλήγοντας, μάλιστα, ο γνωστός δημοσιογράφος που πήρε τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την FBB δεν ξεχνάει να παραδώσει και… μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού αναφέρει τα εξής:
«Επιπροσθέτως πιστεύω ακραδάντως ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα ή ανάρτηση αφορά επώνυμους ή ανώνυμους πολίτες θα πρέπει εκτός του ότι να φέρει υπογραφή να είναι υπεύθυνο γιατί από αναληθή δημοσιεύματα, γνωρίζω από τα 35 χρόνια που ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί οι ζωές ανθρώπων».
Η μήνυση του Ρέστη κατά της δημοσιογράφου αφορούσε σε δημοσίευμα του directnews.gr από το 2011, για την έρευνα που γινόταν από το ΣΔΟΕ σε βάρος του εφοπλιστή σχετικά με φοροδιαφυγή ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το οποίο δημοσιευμα ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε δύο μήνες μετά την κατάθεση Οικονομέα, όταν η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά με την υπ.αριθμ. 409 απόφασή της επέβαλε στην εταιρεία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη «ΦΑΝΤΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» πρόστιμο 31.455.950,4 ευρώ.
Εξάλλου, καταπέλτης για τις έκνομες δραστηριότητες του εφοπλιστή ήταν και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που είχε δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2012, λίγες μέρες δηλαδή πριν την κατάθεση του Οικονομέα και αφορούσε τις διασυνδέσεις της «ΦΑΝΤΟΜ» με τις εταιρείες KAROUZOS DEVELOPMENT A.E και KAROUZOS CONSTRUCTION, μέσα από ένα πλέγμα offshore εταιριών με έδρα την Κύπρο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο αποτελείται από 250 σελίδες, κατά τις μεταβιβάσεις δύο μεγάλων ακινήτων στη Γλυφάδα από τις παραπάνω εταιρείες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται στα 8,7 εκατ. ευρώ
Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η υπόθεση αυτή δεν είναι μια ιδιωτική διαφορά ή συμφωνία μεταξύ δημοσιογράφου και τραπεζίτη, αλλά ένα σοβαρό ηθικό και ίσως νομικό θέμα, που αφορά έναν δημοσιογράφο ο οποίος δέχεται να ευνοηθεί από αυτούς που στην πραγματικότητα πρέπει εκ του ρόλου του να ελέγχει.
Πηγή: www.koutipandoras.gr
Πηγή: www.koutipandoras.gr