Το ντεμπούτο της κάνει από σήμερα η ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου στη διεύθυνση gov.gr που στόχο έχει να κάνει σημαντικά λιγότερες τις επισκέψεις των ελλήνων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.
Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε το λανσάρισμα να πραγματοποιούνταν προς το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας κρίθηκε αναγκαίο να επισπευθεί η διαδικασία, κάτι που φανερώνει και η ένδειξη «beta» στην αρχική σελίδα. Τα προβλήματα δεν έλειψαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες όταν και ενεργοποιήθηκε η διαδικτυακή πύλη, ενώ κατά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πρόσβαση και η πλοήγηση στην ιστοσελίδα γίνεται χωρίς προβλήματα.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr κατατάσσει και κωδικοποιεί όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 500 και οι οποίες ανήκουν σε 11 διαφορετικές κατηγορίες. Πλέον οι υπηρεσίες αυτές δεν θα βρίσκονται διάσπαρτες στην ιστοσελίδα κάθε Υπουργείου αλλά συγκεντρωμένες κάτω από μια ενιαία πύλη έτσι ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους από τους πολίτες και φυσικά η χρήση τους. Συνολικά το gov.gr ενσωματώνει υπηρεσίες από 14 υπουργεία, 3 ανεξάρτητες αρχές καθώς και από 31 φορείς και οργανισμούς.
Στις νέες υπηρεσίες που είναι από σήμερα διαθέσιμες στην πλατφόρμα, περιλαμβάνεται η έκδοση εξουσιοδότησης καθώς και η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης, δύο υπηρεσίες που αναμένεται να αποφορτίσουν αρκετά την κίνηση που υπάρχει στα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών). Έγγραφα όπως το γνήσιο υπογραφής, μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος άμεσα και ψηφιακά ακόμα και στο κινητό, με το τελικό αρχείο να περιλαμβάνει μοναδικό barcode. Κάθε έγγραφο που προέρχεται από την πλατφόρμα, υποχρεωτικά γίνεται αποδεκτό από τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή σφραγίδα.
Η ταυτοποίηση στο gov.gr γίνεται μέσω των κωδικών που διαθέτει ο πολίτης στο TaxisNet, με το Υπουργείο να αναφέρει όμως ότι ότι αυτούς θα πρέπει να τους γνωρίζει και να τους χρησιμοποιεί μόνο ο πραγματικός κάτοχός τους και όχι από τρίτοι όπως λογιστές, κ.α. Ο λόγος είναι η προσθήκη των νέων υπηρεσιών στην πύλη αλλά και διάφορες άλλες υπηρεσίες που βρίσκονται ήδη στα σκαριά, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Προβλέπεται πάντως σε σύντομο χρονικό διάστημα η δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστών κωδικών οι οποίοι θα μπορούν να γνωστοποιηθούν κυρίως σε λογιστές και φοροτεχνικούς, με περιορισμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, το επόμενο διάστημα θα ανακοινώνονται νέες προσθήκες υπηρεσιών με την αρχή να γίνεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όταν και θα είναι δυνατή η άυλη συνταγογραφηση, με την ιατρική συνταγή να έρχεται απευθείας στο κινητό χωρίς την ανάγκης εκτύπωσης. Φυσικά κάτι τέτοιο προυποθέτει και κάποια εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, με τα στατιστικά του Υπουργείου να αναφέρουν ότι το 65% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, διαθέτουν ήδη smartphone, και με τα ποσοστά να είναι πολύ μεγαλύτερα στις μικρότερες ηλικίες.
Πηγή: insomnia.gr