Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Δωρεάν γη από το κράτος : Δικαιούχοι και Κριτήρια

Ξεπερνά τα 200.000 στρέµµατα η δηµόσια αγροτικής γης που θα παραχωρηθεί έναντι ετήσιου συµβολικού τιµήµατος έως 5 ευρώ ανά στρέµµα από την εαρινή καλλιεργητική περίοδο σε ανέργους, κατ’ επάγγελµα αγρότες ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισµούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών.

Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες θα αναδιανεµηθούν βάσει σχετικής απόφασης του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, µε την οποία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νόµος του 2012.


Στόχος της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων καταπολέµηση του φαινοµένου της επινοικίασης δηµόσιας γης από παραχωρησιούχους που δεν κατοικούσαν καν στην περιοχή σε καλλιεργητές µε δικαιώµατα. Μετά από τη µικρή παράταση που δόθηκε για τη χειµερινή καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις θα αναδιανεµηθούν. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, µε στόχο, σε συνεργασία µε τις περιφέρειες, να ξεκινήσει το συντοµότερο η υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφεροµένων.


Συνολικά, σύµφωνα µε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», θα αναδιανεµηθούν 207.449 στρέµµατα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα, βάσει µοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ηµαθία.


Η µέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέµµατα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια. Μέχρι τώρα οι εκτάσεις αυτές ήταν παραχωρηµένες σε 5.923 δικαιούχους, βάσει των στοιχείων του υπουργείου.

Η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υποβολή των αιτήσεων αναµένεται να αποσαφηνιστεί το προσεχές διάστηµα και θα προβλέπει υποβολή αιτήσεων είτε µέσω ∆ιαδικτύου είτε στην Επιτροπή Θεµάτων Γης και Επίλυσης ∆ιαφορών της οικείας περιφέρειας. Ο ενδιαφερόµενος µέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρµογής θα µπορεί να δει τη βαθµολογία που συγκεντρώνει.
Δικαιούχοι

Βάσει των διατάξεων, οι ενδιαφερόµενοι για την παραχώρηση της χρήσης αγροτικού ακινήτου, έως 100 στρέµµατα, που διαχειρίζεται το υπουργείο, πρέπει να εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:


• Να είναι επαγγελµατίες αγρότες ή νοµικά πρόσωπα εγγεγραµµένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης, ή συνεταιρισµοί ή οµάδες παραγωγών.

• Να είναι άνεργοι εγγεγραµµένοι στα αρχεία του ΟΑΕ∆.

• Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ). Η τελική επιλογή των δικαιούχων, εφόσον υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόµενοι, θα γίνει βάσει µοριοδότησης.


Μοριοδότηση

Σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα για τις βασικές κατηγορίες, θα αντιστοιχούν:

– 50 βαθµοί για αγρότη µε όµορη προς το παραχωρούµενο αγροτικό ακίνητο αγροτική εκµετάλλευση, µε την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ήδη καλλιεργούµενων ιδιόκτητων ή µισθωµένων αγροτεµαχίων του και του υπό παραχώρηση αγροτεµαχίου δεν υπερβαίνουν τα 100 στρέµµατα.


– 100 βαθµοί για αγρότη στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια µε απόφαση νοµάρχη ή αντιπεριφερειάρχη για τουλάχιστον 2 χρόνια.  100 βαθµοί για µόνιµους κατοίκους δήµου της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούµενο ακίνητο.

– 100 βαθµοί για νέο αγρότη έως 35 ετών.

– 100 βαθµοί για νέους ηλικίας έως 35 ετών µε πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ηµεδαπής ή αλλοδαπής.

– 180 βαθµοί για εγγεγραµµένους στα αρχεία του ΟΑΕ∆.

– 60 βαθµοί για επαγγελµατίες αγρότες.

– 100 βαθµοί για υποψηφίους µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίµου ενταγµένου στον στρατηγικό σχεδιασµό της περιφέρειας.

– 50 βαθµοί για υποψηφίους µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή άλλου τροφίµου µη ενταγµένου στον στρατηγικό σχεδιασµό της περιφέρειας ή για παραγωγή χονδροειδών ή συµπυκνωµένων ζωοτροφών ή για χρήση του αγροτικού ακινήτου για βόσκηση.

– 300 βαθµοί για Αγροτικό Συνεταιρισµό ή Οµάδα Παραγωγών µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίµων ενταγµένων στον στρατηγικό σχεδιασµό της περιφέρειας, για παραγωγή χονδροειδών ή συµπυκνωµένων ζωοτροφών ή για χρήση αγροτικού ακινήτου για βόσκηση χωρίς τον περιοριστικό παράγοντα 100 στρεµµάτων.


Επιπλέον προβλέπεται µοριοδότηση από 10 έως 100 βαθµούς για ανέργους, νέους αγρότες έως 35 ετών ή νέους µε πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Αγροτών και στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣ∆Ε) συνολικά (ιδιόκτητο ή µισθωµένο) καλλιεργούµενο ή άλλως εκµεταλλευόµενο αγροτικό ακίνητο έως 100 στρέµµατα. Η µοριοδότηση στην περίπτωση αυτή είναι ανάλογη µε τα δηλωµένα στρέµµατα και λιγοστεύει όσο αυξάνεται η έκταση (π.χ. 10 βαθµοί για καλλιεργούµενο αγροτικό ακίνητο έως 100 στρέµµατα και 100 βαθµοί για ακίνητο έως 4 στρέµµατα).

Για την παραχώρηση της χρήσης του αγροτικού ακινήτου επιλέγεται ο αιτών που αθροίζει τη µεγαλύτερη βαθµολογία. Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίδιας βαθµολογίας µεταξύ περισσότερων φυσικών προσώπων επιλέγεται κατά σειρά προτίµησης ο µόνιµος κάτοικος και µετά ο νεότερος υποψήφιος. Μεταξύ περισσοτέρων νοµικών προσώπων µε ίδια βαθµολογία επιλέγεται αυτό µε τον µεγαλύτερο κύκλο εργασιών, ενώ σε περίπτωση ίδιας βαθµολογίας φυσικού και νοµικού προσώπου επιλέγεται το νοµικό πρόσωπο.


Πηγή: newsone.gr

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ζ.Zάεφ: «Με την Συμφωνία των Πρεσπών η "μακεδονική" γλώσσα θα διδάσκεται στην Ελλάδα στους "Μακεδόνες του Αιγαίου"»

Σε μια πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ ο οποίος είπε πως οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ειδικά οι «Μακεδόνες του Αιγαίου» με την Συμφωνία των Πρεσπών θα διδάσκονται την «μακεδονική» γλώσσα!

Κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο σήμερα, για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μία προς μία τις αλλαγές τονίζοντας ότι η ψήφιση αυτών των αλλαγών στο Σύνταγμα θα ωθήσει την Ελλάδα να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ όπως αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»

Απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους ‘Μακεδόνες’ στις γειτονικές χώρες, ο πρωθυπουργός είπε: 

«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η ‘Μακεδονία’ θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».

Είπε μάλιστα πως τίποτε δεν έγινε τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της ‘Μακεδονίας’ για τους «Μακεδόνες του Αιγαίου»!

Συνεπώς με την Συμφωνία των Πρεσπών αυτό που κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση είναι να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να ξεκινήσει μια διαδικασία αναγνώρισης εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας από την ίδια την Αθήνα

Πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Ελλάδα αναγνώρισε από μόνη της ότι μέσα στο έδαφός της έχει εθνική μειονότητα, την «μακεδονική».

Δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει καμία άλλη μειονότητα. Δεν υπάρχει ζήτημα αλβανικής μειονότητας, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει μόνο αλβανική «παροικία» δηλαδή Αλβανοί που εργάζονται στην χώρα δεν διαβιούν σε αυτή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής μειονότητας στην Θράκη καθώς πρόκειται με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης για θρησκευτική μειονότητα και τίποτε άλλο.

Αντίθετα υπάρχουν δίγλωσσοι Έλληνες στην Βόρεια Ελλάδα που μαζί με τα ελληνικά μιλούν και σλαβικά. Είναι τα σλαβικά τα οποία οι Σκοπιανοί έχουν «βαφτίσει» ως «μακεδονικά» και πλέον εμείς με την δική μας υπογραφή τα νομιμοποιήσαμε ως τέτοια και αναγνωρίσαμε την «μακεδονική» ταυτότητα.

Έτσι πλέον με βάση το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού οι σλαβόφωνοι δίγλωσσοι Έλληνες, κάποιοι από αυτούς, θα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και να έχουν απαίτηση να γίνονται σεβαστά τα «εθνικά μειονοτικά» τους δικαιώματα.

Από την στιγμή μάλιστα που διαβιούν στην ελληνική Μακεδονία εδώ και αιώνες μπορούν να ονομάζονται μειονότητα.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τώρα υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών, έχει αυτομάτως δώσει το δικαίωμα στην γένεση μιας «εθνικής μειονότητας»

Σύμφωνα με την ΕΣΔΑ: Αυτοπροσδιορισμός, Δικαίωμα στην ταυτότητα, Δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, Θρησκευτική ετερότητα, Γλώσσα, Εκπαίδευση. Τομείς με ζωτική σημασία για τη διατήρηση της (εθνικής) ταυτότητας και της μειονοτικής συνείδησης
των μειονοτήτων ανά την Ευρώπη θεωρούνται εκ των ουκ άνευ.

Τα προβλήματα από την Συνθήκη των Πρεσπών μόλις άρχισαν καθώς πλέον οι Σκοπιανοί μπορούν να διεκδικήσουν οτιδήποτε θελήσουν, όπως Ιστορία, Πολιτισμό, εμπορικά σήματα και χρήσεις και εν τέλει να ισχυριστούν, όπως ήδη κάνουν ότι στην ελληνική Μακεδονία υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα.

Πηγή: pronews.gr

 
Developed by electro-net.gr