Οι επεκτατικές διαθέσεις του Ερντογάν, ο Πόλεμος στο Αφρίν οι κόντρες του με ΗΠΑ, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και γενικότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θορυβήσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στην Τουρκία, με τα σενάρια αποχώρησης από αυτή, να επανέρχονται.
Το πρόβλημα αναμφίβολα είναι μεγάλο, όταν μία επιχείρηση έχει επενδύσει πολλά σε μία χώρα που τσακώνεται σχεδόν με όλο τον Δυτικό κόσμο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν μονάδες παραγωγής στη γείτονα χώρα, μέσω των οποίων προμηθεύουν αυτοκίνητα τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Ρωσία, έχουν ήδη θέμα.
Η αναμενόμενη αντίδραση της Ε.Ε. προς την Τουρκία, είναι δεδομένο πως θα έχει οικονομικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της χώρας, όσο και στις επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Ηδη στην Τουρκία κατασκευάζονται πάνω από 1.200.000 οχήματα κάθε χρόνο, όντας η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα επιβατικών αυτοκινήτων και δεύτερη στα οχήματα 3,5 τόνων και πάνω. Σημειώστε δε, πως οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν παράγουν αυτοκίνητα στην Γερμανία (μόνο λίγα φορτηγά) κάτι που ίσως βοηθήσει λίγο περισσότερο στο να παρθούν κυρώσεις.
Η αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας σε 8 αριθμούς
Στην Τουρκία λειτουργούν αυτή τη στιγμή πολλές μονάδες παραγωγής επιβατηγών και επαγγελματικών οχημάτων, αλλά και δεκάδες κέντρα έρευνας και εξέλιξης ξένων αυτοκινητοκατασκευαστών και μεικτών εταιρειών με τη συμμετοχή και ντόπιων επιχειρηματιών.
Για παράδειγμα υπάρχει μονάδα παραγωγής της Renault/Nissan κοντά στην Προύσα, η Hyundaiκατασκευάζει τα i10 και i20 σε εργοστάσιο περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, η Toyota διαθέτει μία μονάδα παραγωγής μικρομεσαίων μοντέλων και SUV, η Mercedes εστιάζει στα λεωφορεία, κλπ. Στην Τουρκία λειτουργούν επίσης εργοστάσια της Honda, της Ford και της Fiat.
Ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζει στη γειτονική χώρα η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων, μεταξύ των οποίων και λεωφορεία, που είναι ειδικές παραγγελίες και απαιτούν χειρωνακτική εργασία. Εκεί διαθέτει η Τουρκία ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους της.
Ας δούμε τα οκτώ βασικότερα στοιχεία του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία σε αριθμούς.
- Η Τουρκία είναι η 15η σε μέγεθος αυτοκινητοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Πέρυσι κατασκεύασε 1.485.927 οχήματα, καταγράφοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το 2015 και ανεβαίνοντας δύο θέσεις στη σχετική κατάταξη.
- Τα 535.039 οχήματα από τη συνολική παραγωγή αυτοκινήτων του 2016 ήταν επαγγελματικά, με αποτέλεσμα να αποτελεί η Τουρκία τον μεγαλύτερο παραγωγό τέτοιων οχημάτων στην Ευρώπη.
- Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος της Τουρκίας με ποσοστό 15% των συνολικών εξαγωγών της.
- Περίπου 200.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που εδρεύουν στην Τουρκία.
- Η τούρκικη αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει ένα καινούριο όχημα κάθε 13 δευτερόλεπτα.
- Το 73% της παραγωγής αυτοκινήτων στην Τουρκία εξάγεται σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλον τον κόσμο.
- Κάθε 18 δευτερόλεπτα εξάγεται από την Τουρκία ένα όχημα εγχώριας παραγωγής.
- Στην Τουρκία λειτουργούν 76 κέντρα έρευνας και εξέλιξης με αντικείμενο το αυτοκίνητο