Η αποτέφρωση στην Ελλάδα παρακωλυόταν για χρόνια για λόγους θρησκευτικούς. Όταν αυτές οι αντιστάσεις μερικώς υπεχώρησαν αντικαταστάθηκαν από επιχειρηματικά και τοπικά συμφέροντα που θέτουν εξίσου ισχυρά προσκόμματα στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων. Ωστόσο, τα εμπόδια φαίνεται ότι μερικώς ξεπεράστηκαν και ο δήμος Αθηναίων με διακήρυξη
Ο δήμος Αθηναίων με διακήρυξη–εκδήλωση ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του www.cityofathens.gr, ξεκινά τη διαδικασία για την αγορά ή εκμίσθωση ακινήτου με σκοπό τη δημιουργία και εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), εντός των ορίων του λεκανοπεδίου Αττικής.
Στην προκήρυξη που δημοσιεύεται στο https://www.cityofathens.gr/node/27660 δίδονται όλες οι προδιαγραφές και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν εγγράφως, έως τις 24 Ιανουαρίου.
Πληροφορίες δίνονται στη Διεύθυνση Οικονομικών Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του δήμου, Λιοσίων 22, 3ος όροφος τηλ. 210 5277381.
Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, το προσφερόμενο ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός Αττικής και να έχει έκταση από 2.000 έως 4.000 τ.μ.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Ελλήνων γνωστών και μη, οι οποίοι αποτεφρώθηκαν εκτός συνόρων και μεταφέρθηκε μονάχα η τέφρα τους στα πάτρια εδάφη. Στους πιο διάσημους από αυτούς περιλαμβάνονται ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο διεθνούς φήμης συνθέτης πιανίστας και αρχιμουσικός, ο οποίος απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 1960 στο Μιλάνο και αποτεφρώθηκε εκεί χωρίς εξόδιο ακολουθία. Έπειτα από 4 μέρες η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Η Μαρία Κάλλας το 1977 κηδεύτηκε και αποτεφρώθηκε στο Παρίσι. Η τέφρα της σκορπίστηκε όπως επιθυμούσε στο Αιγαίο. Το 2004 η σωρός του ζωγράφου Παύλου Μοσχίδη αποτεφρώνεται στη Σόφια, η μισή τέφρα του σκορπίζεται σε ποταμό της βουλγαρικής πρωτεύουσας ενώ η υπόλοιπη στο Αιγαίο. Αν και η χρονολογική απόσταση των τριών περιπτώσεων μετρά δεκαετίες η πρακτική παραμένει ίδια, η αποτέφρωση δεν τελείται στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.
Πηγή: koutipandoras.gr