Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τριήμερη επιστημονική εκδήλωση: "Γιατροί και ασθενείς αντιμέτωποι με σύγχρονους Μινώταυρους"


ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΣΥ ΠΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΙΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Ι & ΙΙ

Γιατροί και ασθενείς αντιμέτωποι με σύγχρονους Μινώταυρους

ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΡΙΤΣΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Με ένα παράδειγμα από την ελληνική μυθολογία έκλεισε την ομιλία της η Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΕΔΥ Πιερίας κ. Ευαγγελία Τίγκα μιλώντας σε τριήμερη επιστημονική εκδήλωση της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας για τα «νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη». 

Η εκδήλωση των δύο πρώτων ημερών (Παρασκευή 5/6 και Σάββατο 6/6/2015) πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του «Δίον Resort» στη Γρίτσα Λιτοχώρου, ενώ η τρίτη επιστημονική εκδήλωση έγινε την Κυριακή 7/6/2015. 

Δ/ντρια ΕΣΥ ΠΕΔΥ Πιερίας Ευαγγελία Τίγκα: Συνεργασία ασθενούς και ιατρού για να σκοτώσουμε τον Μινώταυρο που λέγεται «Σακχαρώδης Διαβήτης»

Κατά τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, προεδρεύοντος του τ. Αναπληρωτή Καθηγητή τής Ιατρικής Σχολής τού ΑΠΘ κ. Μ. Αλεβίζου και παρόντος τού Ομότιμου Καθηγητή τής Ιατρικής Σχολής τού ΑΠΘ κ. Ν. Παπάζογλου, η Ειδική Παθολόγος – Διαβητολόγος, εξειδικευθείσα στο ΑΧΕΠΑ και Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΕΔΥ, Γ.Ν. Κατερίνης, κ. Τίγκα, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, μιας ασθένειας που δεν θεραπεύεται αλλά απλώς αντιμετωπίζεται. 

Η Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΕΔΥ Πιερίας μίλησε με «μια όμορφη συμβολική εικόνα», όπως η ίδια είπε, από την ελληνική μυθολογία για «τον αγώνα που έκανε ο Θησέας απέναντι στον Μινώταυρο». Και συμπερασματικά σημείωσε ότι όπως ο Θησέας αντιμετώπισε και σκότωσε τον Μινώταυρο, «έτσι και κάθε άνθρωπος μπορεί να βρεθεί τυχαία αντιμέτωπος με τον δικό του Μινώταυρο, που στην περίπτωσή μας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Κατά τη μυθολογία, ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο. Και με τον μίτο τής Αριάδνης βγαίνει από τον λαβύρινθο», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε δε ότι όπως έπραξε ο Θησέας που αντιμετώπισε και σκότωσε τον Μινώταυρο, έτσι και κάθε διαβητικός έχοντας ως μίτο την πειθαρχία στις υποδείξεις τού Διαβητολόγου του, έχοντας στο μυαλό του ότι πρέπει να κάνει αυτοέλεγχο, δηλαδή καθημερινό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ότι πρέπει να κρατά ενήμερο ημερολόγιο καταγράφοντας τα στοιχεία των ελέγχων, καθώς και με τη σχετική και τη σωστή θεραπευτική αγωγή που είναι απαραίτητο να ακολουθεί ο ασθενής, «μπορεί να βγει αλώβητος από τον δικό του λαβύρινθο, τον λαβύρινθο του σακχαρώδους διαβήτη», ανέφερε η κ. Τίγκα κλείνοντας την ομιλία της, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. 


Η πρόληψη αποτρέπει από περαιτέρω οδυνηρές επιπλοκές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μετά την εισήγηση της Διευθύντριας ΕΣΥ ΠΕΔΥ Πιερίας κ. Ευαγγελίας Τίγκα όσο και άλλων εισηγητριών και εισηγητών, τονίστηκε ότι οι καθημερινές μετρήσεις στο αίμα (αυτοέλεγχος), η καθημερινή καταγραφή τους, η συνεργασία με τον ειδικό γιατρό για θεραπευτική αγωγή με φάρμακα, άσκηση, διατροφή (είδος, ποσότητα, ποιότητα, χρονικά διαστήματα κατανάλωσης τροφών κλπ) και η αποφυγή βλαβερών συνηθειών (π.χ. τσιγάρο κλπ), όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να ρυθμίζει κάθε φορά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του και να αποφεύγει οδυνηρές περαιτέρω επιπλοκές. 


Επιμόρφωση ιατρών και νοσηλευτών γύρω από τα νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη – Ενημέρωση πολιτών

Η τριήμερη επιστημονική εκδήλωση της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας για τα «νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, οργανώθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης και εκπαίδευσης ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και ασθενών σε θέματα Σακχαρώδους Διαβήτη, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης. 

Επίσης, στο πλαίσιο ενημέρωσης ασθενών γύρω από την πρόληψη, την εμφάνιση και τα προβλήματα που προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης αλλά και για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιήθηκε ημερίδα την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο τού Δήμου Κατερίνης «Εκάβη». 


Το έλλειμμα πρόληψης του Διαβήτη οδηγεί σε ραγδαία εξάπλωσή του με σοβαρό οικονομικό κόστος αντιμετώπισης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο επιστημονικό τριήμερο έγινε ενημέρωση και για το ζήτημα της πρόληψης του «σακχαρώδους διαβήτη ΙΙ» όπου, μεταξύ άλλων, έγιναν και ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις, ως εξής: 

* Το 50% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη δεν το γνωρίζουν. 
* Κάθε 10 δευτερόλεπτα 3 άνθρωποι (στον κόσμο) εμφανίζουν διαβήτη και ταυτόχρονα άλλα 2 άτομα μένουν αδιάγνωστα! 
* Από σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε πως συνήθως η διάγνωση της ασθένειας γίνεται αφού μεσολαβήσουν 4 – 7 έτη από την έναρξή της (επομένως, έχει ήδη συμβεί το κακό). 
* Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ασθένειας αυξάνει τις πιθανότητες πρόληψης των επικίνδυνων και δαπανηρών επιπλοκών. 
* Στην Ελλάδα το άμεσο ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή με «σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ» είναι 1.300 ευρώ σύμφωνα με μια οικονομική αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας περί του κόστους αντιμετώπισης του «σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ» στη χώρα. 


24 εισηγητές - πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες στην τριήμερη εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου συμμετείχαν ως ομιλητές 24 επιστήμονες (πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και άλλοι ειδικοί ιατροί). Επίσης, στο πλαίσιο επιμόρφωσής τους, την τριήμερη επιστημονική εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες ιατροί, νοσηλευτές – νοσηλεύτριες και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ κατά την τρίτη ημέρα την εκδήλωση παρακολούθησαν και δεκάδες πολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. 

Πέραν των προαναφερθέντων επιστημόνων που μίλησαν στην τριήμερη εκδήλωση, ομιλήτριες και ομιλητές ήταν ακόμη και οι εξής: 
  • Μ.Αποστολοπούλου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ Γ.Ν. «Άγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη. 
  • Γ.Άρσος, Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ, Διευθυντής Γ’ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, Γ.Ν. «Παπαγεωργίου». 
  • Μ.Αρχανιωτάκη, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Παθολογικού Τμήματος Ε.Ι., Υπεύθυνη Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, Ταμίας Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκη. 
  • Α.Βασιλοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. 
  • Γ.Δαμιανίδης, Παθολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. «Ιπποκράτειο», Θεσσαλονίκη. 
  • Μ.Εξάρχου, Ειδικός Παθολόγος, Κατερίνη. 
  • Φ.Ηλιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη. 
  • Δ.Κανιούρας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Υπεύθυνος Τμήματος Αμφιβληστροειδούς, Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Διάθλασις», Θεσσαλονίκη. 
  • Δ.Καραγιάννη, Παθολόγος – Διαβητολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ, Γενική Γραμματέας Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας. 
  • Ε.Κέλλα, Ειδικός Παθολόγος, εξειδικευθείσα στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. 
  • Μ.Κοκκίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής, Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, M.Pr. In Eating Disorders and Obesity, Θεσσαλονίκη. 
  • Η.Κωνσταντινίδης, Νευρολόγος, Ιδιώτης, Κατερίνη. 
  • Μ.Μαλλιάρα, Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α’, Γ.Ν. Κατερίνης, Κατερίνη. 
  • Ι.Μαυροκεφαλίδης, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ King’s College. 
  • Σπ.Μπακατσέλος, Παθολόγος, Διδάκτωρ Διαβητολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Συντονιστής Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν. Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη. 
  • Ε-Ι.Μωραλίδης, Πυρηνικός Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, Β’ Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη. 
  • Χ.Σαββόπουλος, Παθολόγος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη. 
  • Ζ.Σεκέρη, Ειδικός Γενικής Ιατρικής, Διευθύντρια ΕΣΥ, Κ.Υ. Λιτοχώρου Ν.Πιερίας. 
  • Η.Τσανικίδης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελητής Α’, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Γ.Ν. Κατερίνης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας. 
  • Δ.Μ.Φαρμάκης, Καρδιολόγος, Επιμελητής Α’, Β’ Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκη. 
  • Α.Χατζητόλιος, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη.

 
Developed by electro-net.gr