Ο τεχνητός ύφαλος στο Κίτρος Πιερίας, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” στο φύλλο της 25ης Απριλίου 2015. Η σπουδαιότητα του έργου αυτού, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται να δημιουργηθεί “ένας μικρός οικολογικός παράδεισος, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αλιείας στα φιλόξενα νερά της Βόρειας Πιερίας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του, ο Γιώργος Λιάλιος.
Ο τεχνητός ύφαλος του Κίτρους ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και θα παρακολουθείται από επιστήμονες του Ελληνικού Γεωργικού Μηχανισμού Δήμητρα και του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας για τα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίοι θα καταγράφουν τον εποικισμό του και θα οργανώσουν ένα διαχειριστικό σχέδιο εκμετάλλευσής του.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Μαυρίδου μιλώντας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τόνισε και τα πολύπλευρα οφέλη του έργου αυτού επισημαίνοντας πως “πρόκειται για ένα έργο με προφανές περιβαλλοντικό όφελος, το οποίο ταυτόχρονα θα τονώσει την αλιεία στην ευρύτερη περιοχή, επομένως θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία”.
Ο δημοσιογράφος, κος Λιάλιος έκανε εκτενή αναφορά και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, καθώς ο ύφαλος δημιουργείται από επτά υποθαλάσσιες “πυραμίδες” αποτελούμενες από 162 πλάκες και ογκόλιθους από σκυρόδεμα. Επίσης, ο ύφαλος αποτελείται από ακόμα 250 πλάκες, ογκόλιθους και σωλήνες που τοποθετήθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες της τεχνικής υπηρεσίας και του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Πιερίας. Η θέση του εντοπίζεται από φωτισμένες σημαδούρες, ενώ η έκταση του μαζί με τη ζώνη προστασίας που θα δημιουργηθεί γύρω του, φθάνει τα 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε, πως “είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Πιερία και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του. Ανάλογα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, θα μπορούσαμε σε μερικά χρόνια από σήμερα να εξετάσουμε και άλλες πιθανές χρήσεις του υφάλου, όπως για παράδειγμα για καταδυτικό τουρισμό”.