Πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η «μαραθώνια» οικονομική διάσκεψη της ευρωζώνης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Μνημόνιο και να επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές.
Η ελληνική αντιπροσωπεία από τους Γιάννη Δραγασάκη αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη βρέθηκε σε ένα - όπως και αναμενόταν άλλωστε- ασφυκτικό κλοιό από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών αλλά δεν υποχώρησαν ούτε βήμα από οσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.
Οι δύο Ελληνες αξιωματούχοι ενισχυμένοι από την, κατ'αρχήν, ρωσική αποδοχή χρηματοδότησης της χώρας από την Ρωσία (συζητείται η δωρεάν παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου για μία πενταετία και το πακέτο των 10 δισ. ευρώ), δεν δέχθηκε να συζητήσει επαναφορά στο Μνημόνιο ή διατήρηση της τρόικα, αλλά επέμεινε σε μία συμφωνία-γέφυρα, μέχρι να λυθεί με μια ολοκληρωμένη λύση το καλοκαίρι το πρόβλημα του χρέους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τα 4 σημεία της ελληνικής πρότασης στους ομολόγους του στο Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, κατά το πρακτορείο, θέλει μία συμφωνία που προβλέπει την
-οικονομική σταθερότητα,
-την οικονομική βιωσιμότητα
-την αναδιάρθρωση του χρέους,
-αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση στη χώρα
Οι πιέσεις κατευθύνονταν προς την ελληνική αντιπροσωπεία κύρια σε δύο ζητήματα:
Ένα γιατί και πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και δύο γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.
Όπως αναφέρεται η πιθανότερη λύση από τη σημερινή σύσκεψη είναι ο «προσδιορισμός της διαδικασίας για το πώς όλες οι πλευρές θα οδηγηθούν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου στο οποίο αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις, εκτός απροόπτου βέβαια.
«Νούμερα» ζήτησαν οι Ευρωπαίοι
Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν... νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, νούμερα όμως που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν τους δόθηκαν.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, διαρρέει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και πως επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των εταίρων.
Έρχεται “task force” του Εuroworking group
Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η έλευση τεχνοκρατών εκ μέρους του Euroworking Group στην Αθήνα, οι οποίοι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα μελετήσουν την πρόταση της Κυβέρνησης, για την οποία έχουν εντάσεις αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη.
Στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι η καταγραφή των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής πρότασης και του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, με σκοπό η τελική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες το ανακοινωθέν θα είναι κοινό και ομόφωνο αλλά οι Βρυξέλες επιμένουν μέχρι τη Δευτέρα να έχει βρεθεί συμφωνία. Πιθανότερο η υιοθέτηση ενός προγράμματος που θα απαρτίζεται από μέρος ή τμήματα του υφιστάμενου μνημονίου και ενσωμάτωση θέσεων της ελληνικής αντιπρότασης στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι τέσσερις βασικές αρχές της πρότασης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
11 Φεβρουάριου: Σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της €ζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα
12 Φεβρουαρίου: Συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλες
16 Φεβρουαρίου: Νέα σύσκεψη στο Eurogrioup με κεντρικό θέμα το ελληνικό πρόβλημα
28 Φεβρουαρίου: Τέλος του ισχύοντος προγράμματος
Πρώτο τετράμηνο του 2015: Στο τέλος Μαρτίου οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας θα φτάσουν τα 4,3 δισ. €
19-20 Μαρτίου: Νέα διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ