Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

"Από τον Νικόλα για τον Άσιμο"


Πριν "αφήσει πίσω τις αγορές και τα παζάρια", ο Νικόλας Άσιμος άφησε έξι ανέκδοτα τραγούδια και εννέα διαφορετικές εκτελέσεις ήδη γνωστών κομματιών. Σε τρεις κασέτες που βρίσκονταν στο σπίτι του, στην Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια κι είχαν κατασχεθεί από την αστυνομία μετά την αυτοκτονία του για να παραδοθούν μετά από πολλά χρόνια στην οικογένειά του, κρυβόταν ένας μοναδικός μουσικός θησαυρός, που έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται, λίγες μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία "ενός άλμπουμ από αυτόν γι' αυτόν".

Ξεκινώντας από ένα κομμάτι που διέρρευσε στο Youtube πριν δύο χρόνια, καλλιτέχνες και άνθρωποι που έζησαν τον Άσιμο, ανάμεσά τους και η κόρη του Λίλιαν, συνεργάστηκαν για να φτάσει στ' αυτιά μας το ακυκλοφόρητο υλικό του Νικόλα και να εκδοθεί ο δεύτερος δίσκος του. Στον πολυχώρο Gorilla 11στο Μαρούσι έγινε χθες η παρουσίαση του νέου βινυλίου 'Αρνήθηκα Πολλά', που βρίσκεται στα ράφια των δισκοπωλείων από τις 17 Νοεμβρίου. Την έκδοση έχει αναλάβει η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία B-Otherside Records και η τιμή του δίσκου κυμαίνεται στα 15 με 20 ευρώ.

Στην παρουσίαση, μίλησαν ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Ταρνανάς, ο για χρόνια συνοδοιπόρος του Άσιμου Χρήστος Ζυγομαλάς και ο εικαστικός Φώτης Καραγεωργίου, με την εκδήλωση να συντονίζεται από τον Δημήτρη Βασιλειάδη της B-Otherside Records, ενώ προβλήθηκε οπτικό υλικό από τη ζωή του καλλιτέχνη. "Αυτή τη φορά έγινε ένα εξώφυλλο χωρίς παρεμβάσεις", είπε ο Γ. Κορδέλλας, ο οποίος είχε επιμεληθεί και το εξώφυλλο του 'Ξαναπές'. Ήταν ο μοναδικός δίσκος που βγήκε από τον Άσιμο, μόνο που τότε "η εταιρεία (ΜΙΝΟΣ) 'έκοψε' το εξώφυλλο γιατί το βρήκε 'πολύ σοβαρό'".

Το νέο εξώφυλλο είναι λιτό και απέριττο. Δείχνει τον Άσιμο να παίζει κιθάρα με λευκό φόντο. Στο εσωτερικό του δίσκου έχει φωτογραφίες αρχείου που σώζονται χρόνια, ενώ κυριαρχεί σκίτσο, όπως εικάζεται, του Άσιμου, το οποίο τον απεικονίζει να γίνεται ένα με τη φύση, με τον ίδιο να κάθεται κάτω από ένα δέντρο, με τα πόδια του ρίζες, να παίζει μουσική για διάφορα ζωάκια του δάσους. Στο πίσω μέρος υπάρχει φωτογραφία, με τον ίδιο "να την κάνει για αλλού", από φωτογραφία που είχε τραβηχτεί σ' εκδρομή που είχε πάει στο Πήλιο. Περιλαμβάνεται ακόμα σημείωμα του ψυχίατρου που τον παρακολουθούσε και που ανατρέπεται τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα για τα αίτια της αυτοκτονίας του.

Την πρώτη εικόνα που είχε για τον Άσιμο θυμήθηκε ο Α. Ταρνανάς: "ένας ασκητικός γενειοφόρος, που έφερνε στον Ρασπούτιν". Ανοίγοντας το κεφάλαιο "Κροκ", είπε ότι "ο Άσιμος αποκήρυσσε επιφανειακά την καταγωγή του, αλλά κουβαλούσε στη ζωή και το έργο του την κουλτούρα του τόπου του". Όπως αναφέρεται και στη βιογραφία του Άσιμου που έγραψε ο Γ. Ι. Αλλαμανής: "Κρόκος είναι ένα γνωστό χωριό στην Κοζάνη, όπου βγαίνει το ομώνυμο φυτό που χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία. Με αυτή την έννοια, 'Κροκάνθρωποι' είναι οι έγχρωμοι, οι πολύχρωμοι, οι διαφορετικοί άνθρωποι - οι αυθεντικοί". Το "συμβάν Κροκ", εκείνο το βράδυ της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου 1979, το θυμάται ακόμα έντονα ο Χ. Ζυγομαλάς. "Ήταν η μόνη αυθεντική βραδιά Κροκ". Ένα ανατρεπτικό δρώμενο, κατά τη διάρκεια του όπου έγινε άνω-κάτω το "Σούσουρο", μαγαζί στην πλάκα του Θάνου Ανδριανού.

Κάποια στιγμή η συνέντευξη Τύπου διεκόπη. Ένας ανυποψίαστος λαχειοπώλης μπήκε στο Gorilla 11 φωνάζοντας "Μήπως θέλετε 3 εκατομμύρια ευρώ;" 'Σαν να ήταν ο Νικόλας παρών", είπαν και γέλασαν οι παρευρισκόμενοι. Σημειώνεται ότι για το βινύλιο έχουν κυκλοφορήσει 500 αντίτυπα, ενώ, εφόσον εξαντληθούν, θα υπάρξει κι άλλη έκδοση, καθώς "σκοπός δεν είναι να οικονομήσουμε, αλλά να ακούσει οποιοσδήποτε θέλει τα τραγούδια του Νικόλα".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
πηγή: avgi.gr


 
Developed by electro-net.gr