Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Απογοητευτική εικόνα λόγω ρύπανσης


Απογοητευτική είναι η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το λιμάνι της Μεθώνης εξαιτίας των συσσωρευμένων σκουπιδιών και της ρύπανσης. Εικόνα που οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων μεταξύ των οποίων η ρύπανση εξαιτίας των μυδοκαλλιεργειών, της περιορισμένης δυνατότητας του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού στην περισυλλογή των σκουπιδιών κ.α.

Το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων έχει αναλάβει ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού, καθώς με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με τους τρεις δήμους της Πιερίας για την καθαριότητα των Χ.Ζ. των λιμένων των διοικητικών τους ορίων για το έτος 2014.

Στα διοικητικά όρια των τριών δήμων της Πιερίας βρίσκονται πέντε λιμάνια:

Στα διοικητικά όρια του δήμου Δίου – Ολύμπου, το Αλιευτικό Καταφύγιο και το
Τουριστικό Αγκυροβόλιο Πλαταμώνα καθώς και το Αλιευτικό Καταφύγιο και
Εμπορικό Λιμάνι Γρίτσας.
Στα διοικητικά όρια του δήμου Κατερίνης, το Αλιευτικό Καταφύγιο Παραλίας
Στα διοικητικά όρια του δήμου Πύδνας-Κολινδρού το Αλιευτικό Καταφύγιο
Αλυκών Κίτρους και το Αλιευτικό Καταφύγιο Όρμου Μεθώνης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Λιμενικού Ταμείου (78/2013), αρμοδιότητα του οποίου αποτελεί η διαχείριση των χώρων των λιμανιών και κατ' επέκταση το έργο της καθαριότητας, οι τρεις δήμοι της Πιερίας αναλαμβάνουν "τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των χώρων και των απορριμματοφόρων οχημάτων. Την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Κατερίνης αναλαμβάνοντας το κόστος της διάθεσης σ' αυτόν".

Επιπλέον, ο Δήμος Πύδνας - Κολινδρού εκτός των παραπάνω υποχρεώσεων αναλαμβάνει "να
εξασφαλίσει την τοποθέτηση τεσσάρων κοντέινερς στα Λιμάνια Μεθώνης και
Αλυκών Κίτρους (δύο σε κάθε Λιμάνι) και την αποκομιδή και διάθεση των
απορριμμάτων των κοντέινερς σε αδειοδοτημένο για το σκοπό αυτό χώρο (ΧΥΤΑ)".

Αυτό επιβεβαίωνει, εξάλλου, και ο Ευάγγελος Λαγδάρης, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας και νέος δήμαρχος του δήμου Πύδνας - Κολινδρού. "Ό,τι υλοποιείται σε θέματα καθαριότητας στο λιμάνι της Μεθώνης γίνεται από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος θα συνεχίσει με κάθε εφικτό τρόπο να συνεχίσει το έργο της αποκομιδής απορριμμάτων" επισημαίνει ο κ. Λαγδάρης, ο οποίος στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ως δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού, έχει παραιτηθεί εδώ και ένα μήνα από τη θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.

"Ακέφαλο" το Λιμενικό Ταμείο

Ο κ. Λαγδάρης σημειώνει πως αυτή τη στιγμή το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας είναι "ακέφαλο", με τον Λιμενάρχη Κατερίνης, που έχει τη θέση του αντιπροέδρου, να εκτελεί τα ανάλογα καθήκοντα. Επί της ουσίας, ωστόσο, έχει "δεμένα χέρια", αφού από την αρχή του έτους δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Κι αυτό γιατί από την 1-1-2014 το Λιμενικό Ταμείο πέρασε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο είναι αρμόδιο και για την έγκριση του προϋπολογισμού του. Παρ' όλα αυτά, το θέμα έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με τον ένα φορέα να πετάει το "μπαλάκι" στον άλλο. 

Έτσι, ενώ το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας διαθέτει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό στο ταμείο του, της τάξης των 800.000 ευρώ, δεν έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των χρημάτων. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση "το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας ενώ διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, αδυνατεί να ανταποκριθεί για τη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων των περιοχών ευθύνης του, καθώς και για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών κάθε είδους λόγω έλλειψης οργανωμένης υπηρεσίας".

Τέλος, ο κ. Λαγδάρης υπογραμμίζει πως για το θέμα της ρύπανσης εξαιτίας των μυδοκαλλιεργειών και στις περιπτώσεις που υπάρχουν παραβάσεις, πρέπει να παρέμβει η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας Αλιείας και το Λιμενικό και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Πρόεδρος Τ.Κ. Μεθώνης

Σχετική ανοιχτή επιστολή με τον τίτλο "Γιατί τόση αδιαφορία για τη Μεθώνη" απέστειλε προς τα τοπικά μέσα και ο νέος πρόεδρος της Τ.Κ. Μεθώνης Αντώνιος Μπούμπουρας, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για το θέμα της καθαριότητας του λιμανιού της Μεθώνης. Αναλυτικά ο κ. Μπούμπουρας αναφέρει τα ακόλουθα:

"Εκφράζω την δική μου ανησυχία και των συνδημοτών μου για τα συσσωρευμένα απορρίμματα-απόβλητα που έχουν επίπτωση στην υγιεινή, αλλά και στο φυσικό κάλλος της περιοχής. Σήμερα και κάθε μέρα, ο Θερμαϊκός και ο τόπος μου, η Μεθώνη, επιβαρύνεται από το οικοσύστημα (όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις) τόσο των θαλάσσιων υδάτων, όσο και των ακτών.
Αυτή η αρνητική εικόνα αποτελεί δυσφήμηση για τα ίδια τα προϊόντα των οστρακοκαλλιεργητών και φυσικά για τον ίδιο τον τόπο μας. Ερωτώ: Γιατί δεν υπάρχει καμιά εποπτεία από πουθενά; Γιατί δεν αντιδρούν φορείς, οικολογικές οργανώσεις, οι εποπτείες αλιείας, η ΠΟΑΥ Πιερίας, λιμενικές αρχές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Γιατί; 
Οι Μεθωναίοι ζητούμε άμεσα λύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για το καλό του τόπου μας".

Στην επιστολή υπάρχουν και δυο τετράστιχα σχετικά με τη Μεθώνη:

ΜΕΘΩΝΗ
Μεθώνη πρώτη κόρη
του Θερμαϊκού
η ομορφιά σου μοιάζει
με στίχο τραγουδιού.

Το όμορφο λιμάνι 
στην πύλη του βοριά
μια αύρα μυρωμένη 
φυσά απ’ το νοτιά…


Πηγή: olympiobima.gr

 
Developed by electro-net.gr