Επιστολή-καταγγελία του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας
Σε σειρά καταγγελιών προχωρά η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας και ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων της περιοχής, για τη χρήση του αιγιαλού από ορισμένους «επαγγελματίες», χρήση, την οποία χαρακτηρίζουν ασύδοτη, ζητώντας από τους αρμοδίους να βάλουν τάξη εφαρμόζοντας τη νομοθεσία.
Η καταγγελία, έχει αποδέκτες το Δήμο Κατερίνης και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και σ’ αυτήν γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για χρήση αιγιαλού από «επαγγελματίες» οι οποίοι στερούν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, σε 24ωρη βάση και «ενίοτε» από σταθερές κατασκευές και όχι μόνο από ξαπλώστρες και ομπρέλες.
«Στην ουσία δεν τηρείται κανένας από τους όρους που προβλέπει ο Νομοθέτης και ουσιαστικά απαγορεύεται η χρήση της ακτής και κατ’ επέκταση της θάλασσας στους κατοίκους της Παραλίας και τους επισκέπτες μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία, σημειώνοντας πως «ή γίνεται καταχρηστική παραχώρηση με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, ή γίνεται κατάχρηση από τους κατόχους των σχετικών αδειών (πράγμα που ισχυρίζεται και ο Δήμος), ο οποίος χορηγεί αυτές τις άδειες».
Οι δύο φορείς, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «κενό νόμου» όπως επικαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφού η δυνατότητα ανάκλησης των σχετικών αδειών αναφέρεται ρητά στη σχετική Διυπουργική Απόφαση.
Τέλος, υπογραμμίζουν πως «από αυτήν την κατάσταση» δεν κερδίζει κανείς, «ούτε καν οι προκλητικοί καταπατητές».
Αναλυτικά η επιστολή, έχει ως εξής:
Με αφορμή το γεγονός της ανεξέλεγκτης πλέον καταπάτησης των ακτών στα όρια του Δήμου μας και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς και με δεδομένη τη μέχρι στιγμή αντιμετώπιση της (μη αντιμετώπισής της!!!), βρισκόμαστε για άλλη μια χρονιά στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας και να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας για σοβαρές παραλείψεις σε ότι αφορά τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.
-Κατ' αρχήν, είναι αντισυνταγματική πράξη, η μη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των ακτών μας και της θάλασσας για όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον!
-Η ασύδοτη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από ορισμένους «επαγγελματίες» είναι μεροληπτική και άδικη πράξη σε βάρος των συναδέλφων τους και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
-Η κατάληψη του αιγιαλού και της παραλίας επί μονίμου βάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενίοτε με μόνιμες κατασκευές, με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλώστρων και πάσης φύσης εξοπλισμού, συνιστούν περιβαλλοντική επιβάρυνση με την έννοια της αισθητικής υποβάθμισης, της μη δυνατότητας καθαρισμού των ακτών μας, και της μη τήρησης των στοιχειωδών κανόνων Υγιεινής.
«Ο αιγιαλός και η παραλία καθώς και τα παράκτια οικοσυστήματα αποτελούν ύψιστα δημόσια και κοινόχρηστα αγαθά και οποιοσδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, πράγμα που αποτελεί το βασικό και κύριο προορισμό τους, διαπράττει παρανομία» (Απόσπασμα από Νομολογία του ΣΤΕ).
Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Λημοσίου προς τους Ο.Τ.Α.. αλλά με τελείως συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, όπως με σαφήνεια περιγράφονιαι τόσο στην με αρ.πρωτ.1047427/4612/Β0010/30-06-02 Διυπουργική Απόφαση, όσο και στο με αρ.πρωτ.1009784/750/Β0010/27-01-99 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και συμπεριλαμβάνονται στην Αδεια Χρήσης αιγιαλού και παραλίας από το Δημόσιο προς το Δήμο Παραλίας.
Η βασικότερη διατύπωση σε όλα τα παραπάνω κείμενα είναι: «Σε καμία περίπτωση δεν θα αίρεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού-παραλίας από τις δραστηριότητες που θα γίνονται πάνω σε αυτόν».
Παρόλα, αυτά και αντικρίζοντας τη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, ενδεικτικά αναφερόμαστε στα Διοικητικά όρια του Δ.Δ. Παραλίας και ειδικά στα δύο τμήματα όπου δεν υπάρχει δόμηση μπροστά από το παραλιακό δρόμο (Η αναφορά αυτή επέχει θέσει καταγγελίας! - καθότι όπως ισχυρίζεσθε πρέπει να υπάρχει καταγγελία για να επέμβετε!), διαπιστώνουμε το μέγεθος της κατάληψης της ακτής, όπου στην ουσία δεν τηρείται κανένας από τους όρους που προβλέπει ο Νομοθέτης και ουσιαστικά απαγορεύεται η χρήση της ακτής και κατ’ επέκταση της θάλασσας στους κατοίκους της Παραλίας και τους επισκέπτες μας. Εδώ κάνουμε ειδική μνεία στην απρεπή και απειλητική συμπεριφορά των καταπατητών προς πάντα που έχει αντίθετη άποψη - πλην βεβαίως των «επωνύμων», οι οποίοι αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι για την «κοινωνική τους καταξίωση».
Ή λοιπόν γίνεται καταχρηστική παραχώρηση με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, ή γίνεται κατάχρηση από τους κατόχους των σχετικών αδειών (πράγμα που ισχυρίζεται και ο Δήμος), ο οποίος χορηγεί αυτές τις άδειες.
-Ο Δήμος Κατερίνης λοιπόν στην περίπτωση αυτή, έχει τη δυνατότητα ανάκλησης της Σχετικής Άδειας και ακόμη περισσότερο ανάκληση και της άδειας λειτουργίας της κάθε Επιχείρησης, την οποία αυτός επίσης χορηγεί.
-Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σαν αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που παραχωρεί την άδεια χρήσης στο Δήμο, έχει τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας προς τους Ο.Τ.Α., για τον απλό λόγο και μόνο ότι «δεν τηρούνται όροι για τους οποίους τους χορηγήθηκε και δεν διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των ακτών». Η δυνατότητα της ανάκλησης αναφέρεται ρητά στο Άρθρο 8 της 1047427/4612/Β0010/03- 06-02 Διυπουργικής Απόφασης.
Που βρίσκεται λοιπόν το «κενό νομού» που θέλετε να μας πείσετε ότι υπάρχει και δε μπορείτε να διασφαλίσετε τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη;
-Οι αρμόδιοι Φορείς και ο καθένας στο Τομέα αρμοδιότητάς της (Αντιπεριφέρεια, Δ/νση Περιβάλλοντος, Δ/νση Υγιεινής, Δ/νση Πολεοδομίας), οφείλουν να πράξουν το αυτονόητο: Να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά τους. Απαιτούμε να εξασφαλίζονται ίσα δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες Πολίτες.
-Όλοι οι «ειδικοί» αναγνωρίζουν το πόσο ευαίσθητο είναι το τουριστικό προϊόν. Ξοδεύονται τεράστια ποσά απ’ όλους μας για την τουριστική προβολή. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την δυσφήμιση που προκαλεί η συγκεκριμένη κατάσταση; Χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να δει τα αποτελέσματα; Η προβολή γίνεται απλά για να ξοδεύουμε χρήματα και για επικοινωνιακούς λόγους; Να καμαρώνουμε όταν μια χρονιά είναι καλή, ότι κατορθώσαμε να κάνουμε την Παραλία ή την Πιερία «προορισμό» και τις επόμενες (που είναι περισσότερες) να αναζητούμε τις αιτίες σε εξωγενείς παράγοντες και στη Διεθνή συγκυρία;
Κανείς δεν κερδίζει απ’ αυτή την υπόθεση. Ούτε καν οι προκλητικοί καταπατητές! Απεναντίας
Πηγή: eptanews.gr