Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν 50 επιχειρήσεις και άτομα στο Δήμο Κατερίνης



Η ρύθμιση (για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους δήμους) είναι ευνοϊκή, αλλά πάλι στο ταμείο αναμένεται να προσέλθουν κυρίως… μικροοφειλέτες!

Κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά ότι θα βάλει στο ταμείο του ο Δήμος Κατερίνης, (από τα συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλονται) από την ευνοϊκή ρύθμιση που «τρέχει» για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους δήμους.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ρυθμίσεως και διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στον Δήμο Κατερίνης, ο οποίος προσδοκά ότι ένα σημαντικό ποσό από τα συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ που του οφείλουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα μπει στα ταμεία του. 

Όπως αναφέρει στην «Π» ο αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Μπερεδήμας, «το κυριότερο είναι οτι αν το ποσό των οφειλών πληρωθεί εφάπαξ όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις διαγράφονται. Αυτό που θέλω να πιστεύω είναι ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο μέρος, καθώς είναι και προς το συμφέρον του, διότι ουσιαστικά αν δεν το κάνει δεσμεύεται το ΑΦΜ του και δεν μπορεί να προβεί σε καμία εμπορική συναλλαγή. Δεσμεύονται και οι τραπεζικές καταθέσεις», υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων προς το δήμο Κατερίνης ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ και «πολλές από αυτές έχουν βάθος ακόμα και μιας 20ετίας», αναφέρει ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας, Κώστας Κιτιξής. Προς το παρόν, είναι μικρός ο αριθμός των πολιτών που σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αυτοί που προχωρούν σε ρύθμιση είναι κυρίως (όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις) μικροοφειλέτες, που μπορούν να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό.

Eντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των οφειλών προς το δήμο Κατερίνης, τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώνονται σε 48 με 50 περιπτώσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν χρέη από μισθώματα, από τέλη παρεπιδημούντων είτε από παλαιότερα πολεοδομικά πρόστιμα. Ο δήμος από την πλευρά του έχει κινήσει από πέρυσι τη σχετική νομική διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις, αναφέρει ο κ. Μπερεδήμας.

Οι επαγγελματίες του δήμου ωστόσο χαρακτηρίζουν τα τέλη αλλά και τα πρόστιμα εξωφρενικά, εστιάζοντας ειδικότερα στα τελευταία χρόνια που οι επιχειρήσεις αιμορραγούν από την οικονομική κρίση. «Οι επαγγελματίες έχουν καταντήσει υπάλληλοι του δήμου», αναφέρει συγκεκριμένα επιχειρηματίας της πόλης.

Όσον αφορά τα τέλη παρεπιδημούντων και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις καθώς με τη δημιουργία του καλλικρατικού δήμου είναι ίσα για όλες τις επιχειρήσεις του δήμου ανεξαρτήτως αν αυτές βρίσκονται σε τουριστική περιοχή ή όχι.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μπερεδήμας ευελπιστεί πως μέχρι τις 14 Αυγούστου ένα μεγάλο μέρος των δημοτών θα ανταποκριθεί, δρώντας και προς όφελος των ιδίων αλλά και προς όφελος του δήμου υπολογίζοντας πως θα μπουν στα ταμεία κατ’ ελάχιστο, 3.000.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους ανακοίνωσαν οι δήμοι βάσει νόμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις δεν υπάρχει πλαφόν αναφορικά με το ύψος της οφειλής και η έκπτωση θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και το ποσό της οφειλής. 

Συγκεκριμένα, με εφάπαξ καταβολή μηδενίζονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ανεξαρτήτως ποσού. Για ποσά έως 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή του 80% των προσαυξήσεων και των προστίμων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ, από 5.001 έως 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις, με απαλλαγή του 50% των προσαυξήσεων και προστίμων, από 10.001 έως 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις με απαλλαγή του 30% των προσαυξήσεων και προστίμων και τέλος για πάνω από 20.000 ευρώ σε 100 δόσεις με απαλλαγή του 10% των προσαυξήσεων και προστίμων.

Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπει ο νόμος, «οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων».

Οι ρυθμίσεις αφορούν τέλη παρεπιδημούντων (κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος), τέλη άρδευσης, τέλη παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, πρόστιμα από αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, μισθώματα και δικαιώματα ανανέωσης ταφής.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από κάθε είδους πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών και οφειλές υπαγόμενες σε καθεστώς ειδικότερων προβλέψεων περί καταβολής σε δόσεις (πχ εισφορά σε χρήμα ιδιοκτητών ακινήτων για ένταξη στο σχέδιο πόλης κατά το πδ 5/1986).

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της και ο οφειλέτης έχει καταβάλλει το 30% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, ο δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μία εκ των δόσεων.

Επίσης, ο οφειλέτης καθίσταται δημοτικά ενήμερος κατά τη έννοια του άρθρου 285 του ν.3463/2006 (ΚΔΚ).

Παράλληλα η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

Πηγή: eptanews.gr

 
Developed by electro-net.gr