Ζώνες απολύτου προστασίας στον Πιερικό Όλυμπο, μια περιοχή με μεγάλη συμβολική, ιστορική και αρχαιολογική αξία, καθόρισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Οι ζώνες απολύτου προστασίας υπολογίζεται ότι περιλαμβάνουν συνολική έκταση 13.000 στρεμμάτων.
Την απόλυτη προστασία του υπουργείου Πολιτισμού αποκτούν έξι περιοχές του αρχαιολογικού χώρου του Πιερικού Ολύμπου. Η πρώτη περιοχή Ηρακλείου-Πλαταμώνα ταυτίζεται με τη μακεδονική πόλη του αρχαίου Ηρακλείου (πρώιμη εποχή Χαλκού ως ρωμαϊκά χρόνια).
Σε ζώνες απολύτου προστασίας εντάσσονται, επίσης, η ακρόπολη των αρχαίων Λειβήθρων, που κατοικήθηκε από τον 8ο ως τον 1ο αιώνα π.Χ., και ο αρχαίος ορεινός λιθόστρωτος δρόμος που οδηγούσε από την Ακρόπολη προς τον ορεινό όγκο του Ολύμπου.
Επίσης, υπό προστασία τέθηκαν η παραολύμπια περιοχή του Δίου, καθώς και η περιοχή της αρχαίας Πέτρας, που περιλαμβάνει το νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του Σιδήρου στη θέση «Τρεις Ελιές», τον οικισμό της αρχαίας Πέτρας, τον οικισμό και το νεκροταφείο στη θέση «Αγία Μαρίνα».
Ζώνη απολύτου προστασίας ορίστηκε και για την τοποθεσία όπου βρίσκεται το νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων στις Σπάθες, με τους σημαντικούς θαλαμωτούς τάφους.
Εξάλλου, στο Κ.Α.Σ. συζητήθηκε και ο καθορισμός ζώνης προστασίας γύρω από την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και την περιοχή του Εθνικού Δρυμού. Ωστόσο, αποφασίστηκε να εισαχθεί εκ νέου ο καθορισμός ζώνης απολύτου προστασίας γύρω από τη Μονή Αγίου Διονυσίου, προκειμένου να περιλάβει όχι μόνο τη Μονή, αλλά και το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου.
Όσο για το θέμα του Εθνικού Δρυμού, αυτό αποφασίστηκε να συζητηθεί μετά τη θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΚΑ της ζώνης απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, ώστε η οποιαδήποτε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να εστιάσει περισσότερο σε εντοπισμένες αρχαιότητες. Επίσης, σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα οριοθετηθούν και οι ζώνες Β' προστασίας του Πιερικού Ολύμπου.
Πηγή: olympiobima.gr
Πηγή: olympiobima.gr