Αύξηση 700 μορίων στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές Σχολές. Τι θα γίνει στις Νομικές Σχολές. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις
Ανοδική θα είναι η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων αλλά και της περιφέρειας.
Από τα τελευταία στοιχεία η γενική εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων θα κινηθούν ανοδικά και θα πρέπει να συγκριθούν με αυτές του 2012 και σε καμία περίπτωση με αυτές του 2013.
Οι μαθητές που αγωνιούν για την πορεία των μορίων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα πρέπει να κοιτάζουν κυρίως την κίνηση των βάσεων του 2012 προκειμένου να έχουν μια γενική εικόνα.
Οι ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) θα "ανακατέψουν" τις βάσεις τόσο στα κεντρικά ιδρύματα όσο και στις περιφέρειες, αφού αυτοί οι υποψήφιοι θα εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που τους δίνει ο νόμος και θα πάρουν άμεσα μετεγγραφή κοντά στα σπίτια τους σε αντίστοιχα τμήματα από αυτά που θα εισαχθούν.
Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι επιλογές των νέων διαφοροποιούνται σημαντικά και όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές, η οικονομική κρίση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις τελικές αποφάσεις των παιδιών και των οικογενειών τους.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι τρεις Νομικές (Θράκης, Θεσσαλονίκης και Αθήνας) θα πάρουν την ανιούσα από 250 μόρια και πάνω. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τις σχολές ψυχολογίας και ίσως λίγο λιγότερο για τα φιλολογικά τμήματα.
Στη θεωρητική κατεύθυνση οι αριστούχοι (18-20) είναι λίγο περισσότεροι από πέρυσι. Φέτος αρίστευσαν 2.424 μαθητές ενώ πέρυσι 2.211 και το 2012 3.100 μαθητές.
Στις σχολές χαμηλότερης βαθμολογικής κλίμακας, δηλαδή κοντά στο 14-16, οι βάσεις δεν θα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ή θα παρατηρηθούν αυξομειώσεις μικρής κλίμακας.
2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι αριστούχοι στην τεχνολογική κατεύθυνση είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι. Φέτος αρίστευσαν 2.064 μαθητές, το 2013 1.054 μαθητές, ενώ το 2012 1.743 μαθητές.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης επιλέγουν σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, οι υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές θα έχουν εκτόξευση στις βάσεις ακόμη και πάνω από 700 μόρια.
Αυτό θα ισχύσει κυρίως για τις σχολές Πολιτικών Μηχανικών και κάπως λιγότερο για τα τμήματα Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτονικές.
Στις μεσαίες σχολές και των δύο πεδίων οι βάσεις θα κυμανθούν ανοδικά. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Τόσο η Ιατρική της Αθήνας όσο και η Ιατρική της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια. Οι βάσεις σε αυτό το πεδίο αναμένεται να ανέβουν ακόμα και μέχρι 250 - 300 μόρια, ενώ ανοδική πορεία θα έχουν και οι σχολές Βιολογίας, κτηνιατρικής και φαρμακευτικές.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
Παράμετροι που θα επηρεάσουν την αύξηση των βάσεων είναι ο σχετικά μειωμένος αριθμός υποψηφίων και η αύξηση θέσεων σε περιφερειακά κυρίως ΑΕΙ.
Πάντως οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα και αυτά της διοίκησης επιχειρήσεων δείχνουν μικρές διαφοροποιήσεις από την περσινή χρονιά και αυξομειώσεις ανάλογα με την πόλη που εδρεύει κάθε σχολή.
Πηγή: news247.gr