Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Εταιρείες – κολοσσοί ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο στο Καστέλι



Εντείνεται το ενδιαφέρον για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι στην Κρήτη, όπου όλο και μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του vima.gr, το ενδιαφέρον τους έχουν ήδη εκδηλώσει οι ελληνικές κατασκευαστικές ΓΕΚ-Τέρνα, Ακτωρ, J&P Αβαξ και Μέτκα, αλλά και η γαλλική Vinci.

Ήδη, οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία «κονσόρτσιουμ» με μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή και διαχείριση αερολιμένων.

Για το ίδιο έργο ενδιαφέρονται άμεσα ή έμμεσα οι εταιρείες: Bouygues, Airport de Paris, η ισπανική ACS και οι Αργεντίνοι της Corporación America.

Ασφαλώς, από το «παιχνίδι» δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Κινέζοι: Η κρατική China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) ζήτησε πρόσβαση στα στοιχεία του έργου, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον του Πεκίνου για νέες επενδύσεις στις υποδομές της Ελλάδας.

Πηγές κοντά στην υπόθεση κρίνουν ότι το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα είναι μείζον, καθώς δραστηριοποιούνται έντονα στη διαχείριση υποδομών σε Ασία και Αφρική και αναζητούν έναν κρίκο με την Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να γίνει βάση για ευρύτερα οικονομικά σχέδια.

Το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου θα αναπτυχθεί με τη μέθοδο τη σύμβασης παραχώρησης και με τη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο προϋπολογισμός του έργου ενδέχεται να φτάσει ως και το 1 δισ. ευρώ.

Το νέο έργο θα κατασκευαστεί σε ορίζοντα πέντε ετών και θα οδηγήσει σε παύση της λειτουργίας του υφιστάμενου αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα έχει «πλαφόν» στις αεροπορικές χρεώσεις, θα έχει μήκος αεροδιαδρόμου3,2 χλμ. με δυνατότητα επέκτασης στα 3,8 χλμ., εάν και εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Το υπουργείο Υποδομών έχει εισπράξει το έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία διερευνά τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου.

Πηγή: crashonline.gr

 
Developed by electro-net.gr