Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Έκλεισαν άρον άρον τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής


Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Ολομέλεια της Βουλής και να παραπέμψει, ουσιαστικά, τις όποιες εργασίες της Ολομέλειας στον Οκτώβριο, καθώς, μέχρι τότε θα λειτουργούν τα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου.



Λίγο πριν τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων, σε δύο εβδομάδες περίπου.

Η πρόωρη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ. Μεϊμαράκη.

Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την κίνηση δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Στο παρασκήνιο όμως οργιάζουν οι συζητήσεις που συσχετίζουν το πρόωρο κλείσιμο της Β' Συνόδου της κοινοβουλευτικής περιόδου με τις «γκρίνιες» και την αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους της «γαλάζιας» ΚΟ με αφορμή τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, καθώς και με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να περάσει στα θερινά τμήματα κρίσιμα νομοθετήματα.

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο της Ολομέλειας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση.

«Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους.

«Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές».

Η ΚΟ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη των Θερινών Τμημάτων αναφέρει ότι «το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές».

«Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους» επισημαίνει η ΚΟ του ΚΚΕ καταλήγοντας: «Η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων με την λαϊκή συμμαχία, είναι η μόνη δύναμη για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της Βουλής εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλιξη που τη συνδέουν με πιθανά «μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα», ενώ αφήνουν αιχμές και για παραγραφή πιθανών αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, τόνισε ότι «ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει 'αναίμακτα' από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα». Ο κ. Κουίκ αναρωτήθηκε μάλιστα «μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».


Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά, θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών».

Τα προαπαιτούμενα των δανειστών στα θερινά τμήματα

Λίγες εβδομάδες πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για να δώσει η κυβέρνηση "αναφορά" για τα πεπραγμένα της τους τέσσερις μήνες που την άφησαν "λάσκα", η Βουλή κλείνει.

Η κυβέρνηση (εκτός των άλλων θεμάτων που θα συζητούνταν για στελέχη της δικομματικής) θα πρέπει να περάσει και τα νέα προαπαιτούμενα του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Τα θερινά τμήματα διαθέτουν ένα βασικό πλεονέκτημα: μπορεί να επιλέγουν οι βουλευτές που θα παραστούν σε κάθε ψηφοφορία, υπό το φόβο να καταψηφιστούν βασικά νομοσχέδια!

Δυο από αυτά είναι το νομοσχέδιο για τη "μικρή" ΔΕΗ και για τον αιγιαλό. Σχέδια νομού που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν μπει στη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας. Και τα δυο θεωρούνται "δύσκολα" νομοσχέδια, ενώ υπάρχει κίνδυνος για εσωκομματικές αντιδράσεις την ώρα της ψηφοφορίας.

Επίσης, προαπαιτούμενο είναι και το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και το πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

Πηγή: newsbomb.gr

 
Developed by electro-net.gr