Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Κύπρου βρίσκονται οι συναλλαγές στις οποίες είχε προβεί η υπό εκκαθάριση πλέον Λαϊκή Τράπεζα κατόπιν εντολής της γερμανικής Commerzbank. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από δηλώσεις βουλευτή πως οι εν λόγω συναλλαγές ενδέχεται να παραβιάζουν νόμους που απαγορεύουν μια εταιρία να αγοράζει τις δικές της μετοχές. Πρόκειται για τις πρακτικές που είχε εφαρμόσει ο τότε ισχυρός άνδρας της τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε τα γερμανικά ομόλογα για την έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας καθώς επίσης και μετοχών εταιρειών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group όπως το Υγεία και η Delta Singular, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Το ρεπορτάζ του Reuters επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις του koutipandoras.gr και του Hot Doc.
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδη, μέλος της κυπριακής Βουλής, απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου αλλά και την γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin, στην οποία υποστηρίζει πως η Commerzbank πούλησε δύο δομημένα προϊόντα τα οποία επέτρεψαν στη Λαϊκή να αγοράσει δικές της μετοχές, όχι μόνο η ίδια αλλά και οι θυγατρικές της. Η εν λόγω επιστολή έπεσε και στα χέρια του Reuters.
Υπάρχουν όρια στην αγορά μετοχών εταιριών από τις ίδιες τις εταιρίες χωρίς την άδεια των μετόχων, έτσι ώστε να εμποδιστεί κρυφή αύξηση της αγοραίας τιμής της. Όπως είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr και αναφέρει και στην εν λόγω ανακοίνωσή της η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η τότε διοίκηση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζες φέρεται να χρησιμοποιούσε τα γερμανικά ομόλογα για την έμμεση αγορά μετοχών της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας καθώς επίσης και μετοχών εταιρειών εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group όπως το Υγεία και η Delta Singular, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Παρόμοια επιστολή με τις ίδιες καταγγελίες είχε αποσταλλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, ενώ στόχος αυτών των ενεργειών ήταν να ανακτηθούν τα κεφάλαια των καταθετών της Λαϊκής, καθώς επίσης και να αποδοθεί Δικαιοσύνη σε όσους εμπλέκονται.
Η κ. Χαλαραμπίδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία βοηθείας προς τους καταθέτες της Λαϊκής, της κάποτε δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, έπειτα από τη ζημιά 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο χρόνο, όταν η τράπεζα κατέρρευσε και η Κύπρος χρειάστηκε διεθνές σχέδιο διάσωσης.
"Λάβαμε μια καταγγελία, την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ερευνεί σε συνεργασία με τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, ώστε να εξακριβώσουμε εάν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε παράβαση”, είπε στο Reuters η Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η κ. Καλογήρου ανέφερε πως η ΕΚΚ αναζήτησε πληροφορίες από την BaFin επειδή στην καταγγελία εμπλεκόταν και μια γερμανική τράπεζα.
Η BaFin αρνήθηκε να σχολιάσει. Η κ. Χαραλαμπίδη δήλωσε πως η Commerzbank έπρεπε να έχει αμφισβητήσει την εμπορική λογική των συναλλαγών και πως αν οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν δεκτή την καταγγελία της, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το γεγονός να ζητήσουν από την Commerzbank να επιστρέψει στους καταθέτες της Λαϊκής τα χρήματα που έχασαν μέσω των δομημένων προϊόντων, τα οποία υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Εκπρόσωπος της Commerzbank αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, λέγοντας πως θα παραβίαζε το τραπεζικό απόρρητο. Επίσης, δήλωσε πως η αρχική έρευνα της τράπεζας έδειξε πως καμία κίνηση της Commerzbank δεν παραβίαζε ή αντιτίθετο στην κείμενη νομοθεσία.
Αντίγραφο της επιστολής της Χαραλαμπίδη, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής που ερευνά τους τρόπους διακυβέρνησης και δανειοδότησης των κυπριακών τραπεζών εστάλη επίσης και στον Μάριο Ντράγκιο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι υπεύθυνοι της Λαϊκής δεν ήταν διαθέσιμοι για να απαντήσουν. Η κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, υπό το βάρος των επενδυτικών απωλειών στην Ελλάδα, ερευνάται από τις κυπριακές ρυθμιστικές αρχές.
Πηγή: www.koutipandoras.gr