Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εβδομήντα χρόνια από τη σφαγή 32 κατοίκων από τους Γερμανούς



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

27 Ιανουαρίου 1944. Τριάντα δύο Ελατοχωρίτες, μεταξύ των οποίων και δέκα παιδιά εκτελούνται από τους Γερμανούς λίγο έξω από το Ελατοχώρι. Χθες, εβδομήντα χρόνια μετά, στην Τοπική Κοινότητα Ελατοχωρίου πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο εκδήλωση μνήμης ως ελάχιστος φόρος τιμής στις ζωές που χάθηκαν. 


Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί με Ιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων. Αμέσως μετά έγινε μετάβαση στο χώρο του Μνημείου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση. Την ομιλία για το χρονικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελατοχωρίου κ. Αντώνιος Λιάββας.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, συλλόγων και φορέων. Συγκεκριμένα, στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της Π.Ε. Πιερίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, ο αναπληρωτής δημάρχου Κατερίνης κ. Αναστάσιος Παπαζήσης, ο Υποδιοικητής της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Ελατοχωρίου, μαθητές του Γυμνασίου Ρητίνης, καθώς και εκπρόσωποι του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου και του Συλλόγου Ελατοχωριτών Θεσσαλονίκης. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θανάσης Λιακόπουλος, Νίκος Μπουρονίκος, Λάζαρος Ντόντης και Νίκος Παπαζιώγας.


Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ελατοχωρίου κ. Νίκος Γκλάρας, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση, πρόκειται για μια εκδήλωση τιμής στους κατοίκους του χωριού που πριν από εβδομήντα χρόνια εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς. Όπως εξηγεί, οι Γερμανοί με πρόσχημα ότι είχαν σκοτωθεί δύο συμπατριώτες του σε κάποιο από τα προηγούμενα χωριά, για αντίποινα συγκέντρωσαν όσους κατοίκους είχαν απομείνει στο χωριό, κυρίως γυναικόπαιδα, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Κατερίνη. 


Το σημείο που σήμερα βρίσκεται το Μνημείο λίγο έξω από το Ελατοχώρι, στην περιοχή Παλαιοπαναγιά, έγινε τόπος μαρτυρίου, αφού εκεί οι Γερμανοί άρχισαν να πυροβολούν με όλμους από τον απέναντι ύψωμα τους άμαχους κατοίκους. Τραγικός απολογισμός 32 νεκροί, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες, 10 παιδιά και 5 άνδρες, και γύρω στους 80 τραυματίες. «Πριν από αυτό είχαν μπει στο χωριό, έκαψαν όλα τα σπίτια, το σχολείο και μόνο η εκκλησία του Αγ. Νικολάου γλίτωσε χάρη στον ιερέα του χωριού. Επρόκειτο για μια ολοσχερή καταστροφή» εξιστορεί ο κ. Γκλάρας.






Πηγή: www.olympiobima.gr

 
Developed by electro-net.gr