Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ερωτευμένος αεροπειρατής ανάγκασε σε προσγείωση στη Λάρνακα αεροσκάφος Αιγυπτιακών Αερογραμμών


Airbus Α310 εκτελούσε την εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια - Κάϊρο - Λίβυος ο αεροπειρατής άφησε ελεύθερους όλους τους επιβάτες πλην πέντε μη αραβικής καταγωγής και του 5μελούς πληρώματος και ζήτησε να δει την κυπρία, πρώην σύζυγό του - κλειστό το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Στις 8:30 το πρωί πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας αεροσκάφος της Egypt Air.

Το αεροπλάνο είναι Airbus Α310 και εκτελούσε την εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια - Κάϊρο με 55 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, κατελήφθη από αεροποειρατή ζωσμένο με εκρηκτικά και οδηγήθηκε στο FIR Λευκωσίας.

Για αρκετή ώρα πετούσε πάνω από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο πιλότος ζητούσε συνεχώς άδεια από τον Πύργο ελέγχου για αναγκαστική προσγείωση και εξηγούσε πως ο αεροπειρατής απειλεί πως αν δεν δοθεί άδεια θα ανατινάξει το αεροσκάφος.

Η άδεια τελικά δώθηκε και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 8:30 ενώ οδηγήθηκε σε ένα ειδικό χώρο του αεροδρομίου της Λάρνακας προς την περιοχή Μακένζι.

Για το γεγονός ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Η αστυνομία τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό, έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσεις το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αεργογραμμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος η πρώτη επικοινωνία που είχε ο αεροπειρατής με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου μετά την αναγκαστική προσγείωση ήταν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις ασφαλείας από το αεροπλάνο διαφορετικά απειλεί να το ανατινάξει.

Λίγο μετά τις 9:00 υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και 2η επικοινωνία στην οποία ο αεροπειρατής είπε ότι μπορεί να απελευθερώσει τα γυναικόπαιδα και τους αιγύπτιους επιβάτες χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 10:08 αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους εκτός από πέντε μη αραβικής καταγωγής επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα.

Περί τους 40 έχουν ήδη επιβιβαστεί σε λεωφορεία και έχουν οδηγηθεί σε ασφαλή περιοχή του αεροδρομίου της Λάρνακας.

Ενας επιβάτης που κατέβηκε από το αεροπλάνο έκανε λόγο για αεροπειρατή ζωσμένο με εκρηκτικά.

Ο αεροπειρατής είναι ο λίβυος Ιμπραήμ Ζαμάχα και στις 10:46 έριξε από το αεροπλάνο μια επιστολή ζητώντας από την κυπριακή αστυνομία να παραδώσει την επιστολή στην πρώην σύζυγό του η οποία είναι Κυπρία.

Η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή έφτασε συνοδεία αστυνομικής δύναμης στο αεροδρόμιο και θα επιχειρήσουν να μιλήσει με τον αεροπειρατή. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής φέρεται να ζήτησε ή πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

Στις 10:30 ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Σίσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό των ενεργειών των δύο εμπλεκομένων χωρών.

Στο αεροπλάνο παραμένουν όμηροι τρεις Βρετανοί, ένας Ιταλός και ένας Ιρλανδός. Οι υπόλοιποι επιβάτες βρίσκονται ασφαλείς σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Νεότερες πληροφορίες από τη Λάρνακα αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η αεροπειρατεία έγινε για ερωτικούς λόγους αφού ο αεροπειρατής ζητεί επιμόνως να δοθεί η επιστολή στην πρώην σύζυγό του κυπριακής καταγωγής Μαρίνα Παράσχου. Η επιστολή είναι σε 4 σελίδες γραμμένες στα αραβικά.

Διαπραγματεύσεις με τον πύργο ελέγχου και την αστυνομία γίνονται μέσω του κυβερνήτη του αεροσκάφους. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Επίσημα στοιχεία της Egyptair αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 55 επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα.

Οι πτήσεις αεροσκαφών που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δόθηκαν οδηγίες από τον πύργο ελέγχου της Λάρνακας προκειμένου να προσγειωθούν τελικά στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Πρόκειται για τις πτήσεις της Agean από Αθήνα, πτήσεις της Germania από το Μόναχο, μία προγραμματισμένη πτήση της ελληνικής αεροπορίας με C130 από την Ελευσίνα. 

Πηγή: tovima.gr

 
Developed by electro-net.gr