Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΔΣ Κατερίνης: "Όχι" στο αιολικό πάρκο στα Πιέρια


Ομόφωνα κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην Δημοτική Ενότητα Πέτρας τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης. 



Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, η δημοτική αρχή, αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις φορέων και συλλόγων της τοπικής κοινωνίας, που διαφωνούν με την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου εξαιτίας σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον, αποφασίζει κατά της μελέτης. Συγκεκριμένα, σχετικό υπόμνημα κατέθεσαν το Τ.Σ. Κάτω Μηλιάς, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Μηλιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Μηλιάς "Οι Λαζαίοι", ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεσαίας Μηλιάς, ο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός "Πιερίων Γαία", ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μηλιάς "Η μοναχική οξιά", ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών και λοιπών φρούτων "Η Πέτρα", η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, ο Σύλλογος "Ατρόμητοι Ιππείς", η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Κ. Μηλιάς, καθώς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων Κάτω Μηλιάς και Μεσαίας Μηλιάς. Η τελική γνωμοδότηση, βέβαια, για το θέμα ανήκει στην περιφέρεια, ενώ την τελική απόφαση θα τη λάβει το Υπουργείο. 

Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπουρονίκος αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του έργου. Όπως είπε πρόκειται για 11 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2 MW η κάθε μία και συνολικής ισχύος 22MW, με διάμετρο ρότορα 82 μέτρα, που θα καταλαμβάνουν έκταση 17.600 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο, αν εγκριθεί, θα κατασκευαστεί από την εταιρεία "ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ" στη θέση "Πέντε Πύργοι" μεταξύ Μηλιάς και Φωτεινών λίγο πιο πάνω από το σημείο όπου είχε πέσει το "Γιάκοβλεφ" και θα απαιτηθεί διάνοιξη ορεινών δρόμων μήκους 17,5 χλμ, καθώς επίσης και η κατασκευή νέας οδού 5,5 χλμ. "Πέρα από τα οποιαδήποτε οφέλη, υπάρχει και το ανθρωπογενές περιβάλλον και σ' αυτή την περίπτωση οι κάτοικοι είναι ομόφωνα αρνητικοί" πρόσθεσε.

Ερωτήσεις διατύπωσε ο Αντώνης Μάντζιος, ο οποίος ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μάθει γιατί δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις για την περιβαλλοντική μελέτη, γιατί το Δ.Σ. ενημερώθηκε με καθυστέρηση και ποια θα ήταν τα αντισταθμιστικά οφέλη. "Θα έπρεπε να είχαμε αντικρούσει τη μελέτη σημείο προς σημείο, γιατί φοβάμαι ότι η γνώμη μας δε θα ληφθεί υπόψη" υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Γκουγκουρέλας ζήτησε να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία πέρα από το οικονομικό όφελος και που εστιάζονται οι αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ο Γιώργος Κυριακίδης από δήλωσε χαρούμενος «που έστω και τώρα που βαδίζουμε στις εκλογές ακούω το δήμαρχο να λέει πως συμβαδίζει με τις τοπικές κοινωνίες" και συμφώνησε με τη θέση της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, σημείωσε πως το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση 222/2011, με την οποία τάχθηκε υπέρ παρόμοιας επένδυσης στην περιοχή.

Απαντώντας ο κ. Χιονίδης επισήμανε πως όσον αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη, ανέρχονται ετησίως στο 3% των εσόδων, περίπου στις 125.000 ευρώ για την τοπική κοινωνία. Εξήγησε, ωστόσο, πως δεν τίθεται θέμα οικονομικού οφέλους ούτε θέσεων εργασίας, αφού υπάρχει κάθετα αντίθετη άποψη της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. "Στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και συντασσόμαστε κι εμείς στο πλευρό τους» κατέληξε.

Όπως ήταν επόμενο, η αρνητική γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη, ενώ επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι μέσα στα όσα συνηγορούν ότι θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι και η αναφορά ότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3 ειδών χλωρίδας που απαντώνται μόνο σε εκείνη την περιοχή.

Πηγή: olympiobima.gr

 
Developed by electro-net.gr